Priopćenje povodom neprihvatljivog i uvredljivog izražavanja na javnom okupljanju

Priopćenje povodom neprihvatljivog i uvredljivog izražavanja na javnom okupljanju

7. srpnja 2021.Kategorije: Novosti

Priopćenje povodom neprihvatljivog i uvredljivog izražavanja na javnom okupljanju

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom najoštrije osuđuje događaj u Puli, 4. srpnja, kada je mlađa ženska osoba za vrijeme održavanja javnog okupljanja u organizaciji Inicijative za prava i slobode u svrhu izražavanja podrške prof.dr.sc. Krešimiru Paveliću održala krajnje neprimjeren govor kojim je vrijeđala i omalovažavala djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom riječima „… oni što kažu od nečeg se mora umrijeti, pa bi onda bilo bolje da takvi umru odmah nego da naprave problem svojoj obitelji … bolje umri, nego mi ostani invalid do kraja života i napravi problem cijeloj obitelji…nitko ne želi ni da njegovo dijete ide u školu sa kljakavom djecom i kojekakvim invalidima, razumijete“.
Snimka navedenog govora dostupna je na Facebook stranici Inicijative za prava i slobode u postu od 4. srpnja 2021.g. u 27.-oj minuti snimke (24:54 do 27: 12 minute).
Vrijeđanje i omalovažavanje djece s teškoćama i osobama s invaliditetom na skupu Inicijative nazvane za prava i slobode krajnje je cinično, dok je korištenje društveno najosjetljivije kategorije stanovništva u negativnom kontekstu radi argumentiranja osobnog stava o cjepivu protiv bolesti COVID-19 nedopustivo i zaslužuje snažnu moralnu osudu. No osim što je moralno neprihvatljivo i stigmatizirajuće za cijelu skupinu građana, budi sumnju u počinjenje kaznenog djela Javno poticanje na nasilje i mržnju iz čl. 325. st. 1. Kaznenog zakona.
Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom će sukladno zakonskim ovlastima o navedenom događaju obavijestiti nadležno državno odvjetništvo, a javnosti želi nanovo ukazati na nedopustivost stigmatizacije i omalovažavanja osoba s invaliditetom u bilo kakve svrhe i neovisno o kontekstu te ponovno uputiti poruku o važnosti poštovanja, uvažavanja i priznavanja djece i odraslih osoba s invaliditetom i njihovih obitelji.

Podijelite ovu objavu s drugima: