Priopćenje povodom konferencije o pristupačnosti i dostupnosti kulturnih sadržaja osobama s invaliditetom

Priopćenje povodom konferencije o pristupačnosti i dostupnosti kulturnih sadržaja osobama s invaliditetom

4. ožujka 2020.Kategorije: Novosti

Priopćenje povodom konferencije o pristupačnosti i dostupnosti kulturnih sadržaja osobama s invaliditetom

Dana 3. ožujka 2020. u Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom održana je konferencija povodom raspisivanja novog Poziva za predlaganje programa koji omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom, mlade i djecu s teškoćama u razvoju. Na konferenciji su se javnosti obratile pravobraniteljica Anka Slonjšak te ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.
Na mrežnim stranicama Ministarstva kulture objavljen je 4. ožujka 2020. godine Poziv za predlaganje programa koji omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom, mlade i djecu s teškoćama u razvoju u Republici Hrvatskoj u 2020.
https://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=24218

Na konferenciji za tisak Pravobraniteljica je istaknula da je nužno je osigurati adekvatnu pristupačnost kako bi osobe s invaliditetom mogle sudjelovati u kulturi jednako kao i osobe bez invaliditeta, a što je jedan od osnovnih preduvjeta ali i prava priznatog Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom. Republika Hrvatska je među prvim zemljama potpisala i ratificirala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom čime se obvezala poduzeti mjere i aktivnosti kako bi osobama s invaliditetom neovisno o dobi i oštećenju osigurala pristup bez arhitektonskih i komunikacijskih prepreka svim kulturnim sadržajima, TV programima, filmovima, kazalištu i drugim kulturnim aktivnostima u svim dostupnim oblicima, kao i pristup mjestima kulturnih događanja i usluga poput muzeja, kazališta, kino dvorana, knjižnice te spomenicima od nacionalnog i kulturnog značenja.

Kultura je neizostavni dio razvoja svake osobe pa tako i osoba s invaliditetom. Daruje niz vještina i znanja, životnih iskustava i obogaćuje nas. Ako osobama s invaliditetom ne prilagodimo raznolike kulturne sadržaje u pristupačnim oblicima, ako usluge i programe u kulturi ne oblikujemo na način da ih mogu koristiti osobe s različitim vrstama invaliditeta, odgovorni smo za njihovo isključivanje iz društva, a zajednicu osiromašujemo za njihovo sudjelovanje.

Osiguravanjem pristupa kulturnih sadržaja i programa djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom potičemo slobodu njihovog kreativnog stvaralaštva, doprinosimo kvaliteti njihovog života, jednakosti i bogatstvu društva.

Odluka Ministarstva kulture da osigurava potporu za prilagodbe kulturnih sadržaja osobama s invaliditetom predstavlja značajan doprinos ravnopravnosti i uključenosti osoba s invaliditetom u hrvatskom društvu. Stoga nam je posebno zadovoljstvo sudjelovati u najavi natječaja Ministarstva kulture i javnog poziva za predlaganje programa koji će omogućiti dostupnost kulturnih sadržaja djeci i mladima s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom.
Više o konferenciji se nalazi na mrežnoj stranici:
https://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=24213

Podijelite ovu objavu s drugima: