Prijem u Gradskoj skupštini Grada Zagreba povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

Prijem u Gradskoj skupštini Grada Zagreba povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

16. prosinca 2019.Kategorije: Novosti

Prijem u Gradskoj skupštini Grada Zagreba povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

Tradicionalno druženje s predstavnicima Grada Zagreba povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, održano je 16. prosinca 2019. godine u Gradskoj skupštini Grada Zagreba. Druženju su prisustvovali gradonačelnik Milan Bandić s pročelnicama nadležnih gradskih ureda, predstavnici Gradske skupštine i predstavnici organizacija, saveza i udruga osoba s invaliditetom. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom prijemu je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić.

Zagrebački gradonačelnik istaknuo je kako je 2016. godine donesena Strategija izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom, a upravo je u pripremi nova strategija za iduće četiri godine. Gradonačelnik je odgovarajući na pitanja okupljenih predstavnika osoba s invaliditetom predložio da se sljedećeg tjedana o tekućim pitanjima održi sastanak na kojem će biti prisutni predstavnici udruga osoba s invaliditetom i nadležni pročelnici.

U pozdravnom obraćanju zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić istaknuo je kako je očigledno da Grad Zagreb čini i nastoji činiti pomake za osobe s invaliditetom, od kojih najveći broj u Republici Hrvatskoj upravo i živi na području grada Zagreba. I tijekom godina, kao i tijekom 2019. godine, započeto je s nizom inicijativa na kojima je danas potrebno intenzivirati aktivnosti da one zaista budu ostvarivane u korist osoba s invaliditetom. Konkretno u vidu osiguravanja pristupačnosti pothodnika i osiguranja fizičke, informacijske i komunikacijske pristupačnosti javnih površina. Također, potrebno je onemogućiti iznajmljivanje onih gradskih prostora koji nisu pristupačnim, osobito ako ih se planira koristiti za promet dobara i usluga, što je važno ukoliko želimo biti pristupačni i turistima koji u sve većem broju svaki godine posjećuju grad i različita događanja i manifestacije u gradu Zagrebu. Istaknuto je i kako se svake godine Uredu pravobraniteljice obraća sve veći broj osoba s invaliditetom s upitima o načinima ostvarivanja preseljenja u pristupačne stambene prostore ili osiguravanja pristupačnosti vlastitog doma.

Ovaj prijem je gotovo 20-ak godina duga tradicija kojoj je cilj da gradonačelnik i čelni predstavnici Grada Zagreba izravno čuju s kakvim se problemima osobe s invaliditetom svakodnevno susreću.

Podijelite ovu objavu s drugima: