Preteče i budućnosti njemačko-hrvatskih odnosa

Povodom 30. obljetnice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Hrvatske i Njemačke Veleposlanstvo Savezne Republike Njemačke u Zagrebu organiziralo je online panel raspravu pod nazivom „Preteče i budućnosti njemačko-hrvatskih odnosa“.

Uvodno sudionicima se obratio dr. Robert Klinke, veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Zagrebu, koji se zahvalio na uključivanju, sudjelovanju i praćenju i istaknuo postojanje tradicionalnih prijateljskih i dobrih veza između Njemačke i Hrvatske.

Rasprava je kao paneliste okupila svjedoke vremena stvaranja Republike Hrvatske, dr. Matu Granića i Josipa Juratović, ali i mlađe i mlade osobe, Brunu Poldrugača, dr. Caroline Hornstein Tomić, Borisa Vrdoljaka, dr. Lanu Mayer i Ivana Marića, koji su odgovarali na pitanja moderatorice i razgovarali o razvoju bilateralnih odnosa u europskom kontekstu, ulozi Hrvatske u Europskoj uniji i zajedničkim budućim izazovima za Njemačku i Hrvatsku. Raspravu je modelirala novinarka Ivana Dragičević.

Tijekom rasprava istaknuta je uloga Savezne Republike Njemačke u ostvarivanju međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, 15. siječnja 1992. godine, kao i složenim okolnostima vremena izgradnje samostalne države i društva tijekom obrambenog rata. Dio razgovora bio je posvećen agresiji Rusije na Ukrajinu i utjecaju ovih ratnih zbivanja na sadašnje i buduće političke i životne prilike u Europi i Europskoj uniji. Na kraju je zaključeno kako je pred Hrvatskom izuzetno važno razdoblje mogućnosti u sljedećih 10 godina u kojima kao društvo trebamo ostvarivati efikasne transfere znanja i daljnji gospodarski napredak.

U ime Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom raspravu je pratio zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić.

Prilagodba