Predstavljena reforma sustava zdravstva

Predstavljena reforma sustava zdravstva

11. studenoga 2022.Kategorije: Novosti

Predstavljena reforma sustava zdravstva

U prostorima Nacionalne i sveučilišnoj knjižnice u Zagrebu 11.studenog 2022. predstavljena je reforma zdravstvenog sustava Ministarstva zdravstva.
Ciljevi reforme, između ostalog su i jačanje primarne zdravstvene zaštite kao i rano otkrivanje bolesti, kao i razvoj zdravstvene pismenosti od najranije dobi. Pristupa se uspostavljanju preventivnih sistematskih pregleda s ciljem ranog otkrivanja bolesti kao i reorganizaciji bolničkog sustava. Povećat će se broj specijalizacija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti što će pomoći u prevladavanju nedostatka liječnika. Specijalistička zdravstvena zaštita prebacuje se na primarni nivo, u domove zdravlja. Najavljena je revizija nacionalnih preventivnih programa, uvođenje preventivnog programa ranog otkrivanja melanoma, zatim uspostava hitne helikopterske službe koja bi trebala biti uspostavljena do 2024. godine. Ne funkcionalnost zdravstvenog sustava trebala bi biti riješena i prelaskom županijskih općih bolnica u državno vlasništvo. Predviđeno je da svaka županija ima jednu opću bolnicu, a ostale da budu funkcionalno integrirane.

Naglašeno je kako će se reforma zdravstva odvijati u tri faze. U prvoj fazi mijenja se zakonski okvir, u drugoj fazi uspostavit će se novi model organizacije i upravljanja, dok treća faza donosi stabilizaciju zdravstvenog sustava. Nakon izmjena ključnih zdravstvenih zakona – Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju – koji su u javnoj raspravi bili do 8. studenoga, u sljedećoj godini slijedi izmjena mreže javnozdravstvene zaštite.

Ispred Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom predstavljanju reforme prisustvovala je savjetnica pravobraniteljice Andreja Makar.

Kao što je navedeno do 08. studenog u izmjeni su bila dva zakona s područja zdravstvene zaštite i to Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju kao i Zakon o zdravstvenoj zaštiti. Pravobraniteljica je dostavila svoje komentare na Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju putem portala e-savjetovanje koji su dostupni na poveznici:
https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=22055, dok su komentari vezano za Zakon o zdravstvenoj zaštiti dostupni na poveznici: https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=22059.
Ujedno napominjemo kako je 28. listopada 2022.g. otvoreno e-Savjetovanje o Nacrtu pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o mjerilima za stavljanje lijekova na listu lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje kao i načinu utvrđivanja cijena lijekova koje će plaćati Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje te načinu izvještavanja o njima, Ministarstva zdravstva, na koje smo također uputili komentare koji se mogu pogledati na poveznici: https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=22169.
E-savjetovanje je otvoreno do 27. studenog 2022.g.

Podijelite ovu objavu s drugima: