Predstavljanje izvještaja „Branitelji/ce ljudskih prava u Hrvatskoj – prepreke i izazovi“

Predstavljanje izvještaja „Branitelji/ce ljudskih prava u Hrvatskoj – prepreke i izazovi“

19. prosinca 2022.Kategorije: Novosti

Predstavljanje izvještaja „Branitelji/ce ljudskih prava u Hrvatskoj – prepreke i izazovi“

Kuća ljudskih prava Zagreb organizirala je 16. prosinca 2022. godine predstavljanje tematskog izvještaja “Branitelji/ice ljudskih prava u Hrvatskoj – prepreke i izazovi” povodom kojeg je održana i panel raspravu na temu rada branitelja/ica ljudskih prava i okruženja za rad. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom predstavljanju je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić.

Ovaj izvještaj nastavak je rada Kuće ljudskih prava Zagreb na istraživanju problema i izazova u radu branitelja/ca ljudskih prava u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 2019. do danas. Naime, prošli izvještaj je bio objavljen 2018. godine.

Izvještaj objedinjuje iskustva različitih organizacija koje štite prava izbjeglica, ženska prava, prava LGBTIQ osoba, osoba s invaliditetom, kao i drugih ranjivih skupina. Prikupljena saznanja pokazuju kako u protekle četiri godine nije došlo do nikakvih poboljšanja te da je velika većina problema s kojima su se branitelji ljudskih prava i organizacije civilnog društva suočavali 2018. godine zapravo ostala ista. Kao posebno negativni primjer prikazano je područje sudjelovanja predstavnika organizacija civilnog društva u procesima donošenja odluka u kojem je došlo do jasno vidljivog urušavanja ranije postignutih standarda s obzirom na suštinsku javnu participaciju. Kao godine u kojima je promatrana situacija bila značajno bolja od današnje istaknute su 2012. i 2013., tako da umjesto idemo naprijed nažalost za ovo važno područje bi trebali godinama unatrag.

Tematski izvještaj “Branitelji/ice ljudskih prava u Hrvatskoj – prepreke i izazovi” možete pronaći na mrežnoj stranici Kuće ljudskih prava Zagreb putem poveznice: https://www.kucaljudskihprava.hr/wp-content/uploads/2022/12/KLJP_Tematski-Branitelji-FIN-3.pdf

Podijelite ovu objavu s drugima:

Najnovije Objave