Predavanje službenicima zatvorskog sustava i probacije

Predavanje službenicima zatvorskog sustava i probacije

16. ožujka 2023.Kategorije: Novosti

Predavanje službenicima zatvorskog sustava i probacije

Prema Godišnjem planu i programu rada Centra za izobrazbu za 2023. godinu zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić održao je 16. ožujka 2023. godine online predavanje na temu „Osobe s invaliditetom u zatvorskom sustavu Republike Hrvatske“.

Sudionici ove edukacije bili su četrdeset jedna/jedan službenica i službenik zatvorskog sustava i probacije među kojima psiholozi, pedagozi, liječnici, medicinske sestre, pravnici, socijalni radnici i ekonomisti iz cijele Hrvatske (zatvora iz Zagreba, Osijeka, Rijeke, Karlovca, Pule i Gospića; kaznionica iz Požege, Turopolja, Lepoglave, Valture i Gline; probacijskih ureda iz Pule i Rijeke; Odgojnog zavoda u Turopolju, te Centra za dijagnostiku u Zagrebu i Centra za izobrazbu).

Teme ovog predavanja odnosile su se na osobe s invaliditetom u svijetu, Europi i Republici Hrvatskoj, osobe s invaliditetom u zatvorskom sustavu, korištenje odgovarajuće i ispravne terminologije s obzirom na invaliditet, međunarodni i nacionalni pravni okvir, osnovne informacije o Nacionalnom preventivnom mehanizmu, pojavnost diskriminacije na osnovi invaliditeta i načini izbjegavanja diskriminirajućih postupaka, te osnovne informacije o načinima odgovarajuće komunikacije s osobama različitih vrsta invaliditeta.

Izdržavanje kazne zatvora može biti zahtjevno iskustvo koje nosi sa sobom i mnogobrojne izazove, a za osobe s invaliditetom tih je izazova još i više. Ovo je bilo prvo predavanje od niza predavanja pravobraniteljskih institucija u cilju približavanja tema zaštite ljudskih prava službenicima zatvorskog sustava i probacije.

Podijelite ovu objavu s drugima: