Predavanje o temi „Univerzalni dizajn“

Predavanje o temi „Univerzalni dizajn“

15. srpnja 2021.Kategorije: Novosti

Predavanje o temi „Univerzalni dizajn“

U organizaciji Sveučilišnog savjetovališnog centra Sveučilišta u Rijeci u sklopu YUFE (eng. Young Universities for the Future of Europe) Akademije održano je 13. srpnja 2021. godine online predavanje pod nazivom “Univerzalni dizajn”.

Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom predavanju je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić, a predavanje je pratilo tridesetak sudionika iz različitih dijelova Hrvatske.

Na samom početku, nakon pozdravnih riječi Sandre Nuždić, voditeljice Ureda za studente s invaliditetom, doc. dr. sc. Iva Mrak s Građevinskog fakulteta u Rijeci održala je uvodno izlaganje o samom pojmu univerzalnog dizajna i njegovim načelima. U nastavku su predstavnici Ureda za studente s invaliditetom Sveučilišnog savjetovališnog centra, Tino Vodanović i Mladen Bošnjak, predstaviti primjere loše i primjere dobre prakse s područja grada Rijeke koji se odnose na osmišljavanje i korištenje različitih javnih prostora. Univerzalni (inkluzivni) dizajn je, u najširem smislu, dizajn za svakog korisnika, bez obzira na njihove sposobnosti i kao takav je primjenjiv na gotovo sve djelatnosti. Pojam univerzalnog dizajna predstavlja dizajn proizvoda i okruženja koji omogućuje da svi oni budu u najvećoj mogućoj mjeri dostupni za uporabu svima bez potrebe za dodatnom prilagodbom ili potrebom upotrebom specijaliziranog dizajna. (Pre)često samo jedna stepenica, prestrma rampa ili prekinuti rukohvat postaju (pre)velika prepreka za samostalno kretanje.

U dijelu predavanje namijenjenom raspravi, zamjenik pravobraniteljice zahvalio se na pozivu i čestitao organizatorima predavanja na odabiru ove važne i uvijek aktualne teme univerzalnog dizajna koji osobama s različitim vrstama invaliditeta osigurava pristupačnost prostora i pristupačnost usluga u fizičkom okruženju, ali isto tako i pristupačnost u komunikacijskom i informacijskom smislu. Najavljen je i skori početak rada Područnog ureda pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Rijeci
(Ulica Nikole Cara br. 1, telefon: 051/643 200, e-mail: tajnistvo-rijeka@posi.hr ) koji će svojim radom pokrivati područja Primorsko-goranske, Istarske, Ličko-senjske i Karlovačke županije.

Podijelite ovu objavu s drugima: