Predavanje Maríe Soledad Cisternas Réyes „Inkluzivno obrazovanje za osobe s invaliditetom: izazovi za obrazovni sustav“

Predavanje Maríe Soledad Cisternas Réyes „Inkluzivno obrazovanje za osobe s invaliditetom: izazovi za obrazovni sustav“

20. listopada 2023.Kategorije: Novosti

Na Sveučilištu u Zagrebu 19. listopada 2023. čileanska odvjetnica i aktivistica za prava osoba s invaliditetom Maríe Soledad Cisternas Réyes održala je predavanje pod nazivom „Inkluzivno obrazovanje za osobe s invaliditetom: izazovi za obrazovni sustav“. Marie je bila  članica Odbora Ujedinjenih naroda za prava osoba s invaliditetom koji je izradio nacrt Konvencije o pravima osoba s invaliditetom. Bila je i predsjednica spomenutog UN-ovog Odbora, a od 2017. do lipnja 2023. godine obnašala je i dužnost posebne izaslanice UN-a za osobe s invaliditetom i pristupačnost.

Marie i sama osoba s invaliditetom s vlastitim iskustvom školovanja, u predavanju je govorila o svim bitnim elementima članka 24. Konvencije o pravima osoba s invaliditetom koji govori o obrazovanju osoba s invaliditetom na svim razinama. Kratkim filmićima i primjerima snažno je govorila o pravima osoba s invaliditetom na ravnopravno obrazovanje na svim razinama sukladno njihovim sposobnostima, a koje će razviti njihove maksimalne potencijale. Naglasila je pri tome značaj razumne prilagodbe, individualiziranog pristupa, komunikacije na jeziku koji osoba koristi, Braillevo pismo, educirane učitelje, učitelje koji poznaju znakovni jezik i sve ostale bitne odrednice koje Konvencija ističe. Na kraju je istaknula i digitalnu tehnologiju.

Profesorica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu prethodno predavanju ukratko je Marie upoznala s aktivnostima koje provodi Sveučilište u Zagrebu kako bi osiguralo obrazovanje na jednakim osnovama za studente s invaliditetom.

Maríe Soledad Cisternas Réyes je od svoje 14 godine imala problema s vidom, ali je svoje stanje skrivala od profesora i kolega teško sama prihvaćajući situaciju u kojoj se našla. No, unatoč svim teškoćama završila je pravo na Universidad Católica de Chile i stekla titulu odvjetnice Vrhovnog suda. Završila je i magistarski studij političkih znanosti na istom sveučilištu s fokusom na političke institucije i procese. Svoje djelovanje je usmjerila na aktivnu borbu za prava osoba s invaliditetom na regionalnoj i globalnoj razini. Godine 2014. dodijeljena joj je Nacionalna nagrada za ljudska prava Nacionalnog Instituta (Instituta Nacional de Derechos Humanost) čime su joj odali priznanje za njezin rad na pravima osoba s invaliditetom i pravima žena, djece, starijih građana i autohtonih ljudi.

Tijekom predavanja Marie Soledad je podijelila nekoliko video uradaka na navedenu temu, a koji se nalaze na sljedećim poveznicama:

Video number 1. Buen Trato en las Escuelas: Desde estudiantes con discapacidad a sus compañeros/as (Decalogue for Good Treatment in Schools: From students with disabilities to their classmates).
https://www.youtube.com/watch?v=S5aH-dFs7yo

Video number 2. Por una educación inclusiva de calidad. (Inclusive quality education).
https://www.youtube.com/watch?v=IqhRm1un2As

Video number 3. Buen trato desde estudiantes con discapacidad a sus profesores y profesoras (Decalogue of good treatment: from students with disabilities to their teachers).
https://www.youtube.com/watch?v=HgmN3tNWp1U

Predavanje je pratila i savjetnica pravobranitelja za osobe s invaliditetom Lidija Pongrac.

Podijelite ovu objavu s drugima: