Pravobraniteljica se sastala sa predstavnicima grada Šibenika i udrugama

Pravobraniteljica se sastala sa predstavnicima grada Šibenika i udrugama

27. siječnja 2021.Kategorije: Novosti

Pravobraniteljica se sastala sa predstavnicima grada Šibenika i udrugama

Nastavno na zaključke sastanka održanog 11. prosinca 2020. sa predstavnicima udruga za zaštitu prava osoba s invaliditetom sa područja Šibensko-kninske županije, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom je dana 27. siječnja 2021. organizirala i održala zajednički sastanak predstavnika udruga i predstavnika Grada Šibenika. Sastanku je u ime Grada Šibenika prisustvovao Paško Rakić, zamjenik gradonačelnika, Mirjana Žurić iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti. Sastanku su također prisustvovali predstavnici Udruge sv. Bartolomej Knin, udruge Aurora, Udruge mladih u EU, Društvo multiple skleroze, Centra za socijalnu inkluziju i Udruge slijepih i slabovidnih Šibensko-kninske županije, kao i savjetnica pravobraniteljice Maja Karaman Grbavac.

Glavne teme sastanka bile su pitanje pristupačnosti na javnim gradskim površinama u gradu Šibeniku, određena sporna rješenja pristupačnosti kod rekonstrukcije prometnica, posebice u Zvonimirovoj ulici i na plažama te financiranje udruga osoba s invaliditetom.
Zamjenik gradonačelnika je naglasio da Grad Šibenik nastoji maksimalno zadovoljiti standarde pristupačnosti no zbog konfiguracije tla i starosti pojedinih objekata to nije uvijek na žalost moguće. U nastavku je iznio niz mjera i aktivnosti koje se poduzimaju u cilju poboljšanja položaja osoba s invaliditetom, a posebno je naglašeno da je Grad Šibenik naručio izradu Strategije za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom čija izrada se očekuje do lipnja 2021. godine. Sudionici sastanka su se složili da predstavnici udruga za osobe s invaliditetom budu maksimalno angažirani i uključeni kod izrade strategije, te da je kroz predmetnu strategiju potrebno definirati konkretne aktivnosti i ciljeve, s predvidivim rokovima kao i određenim nositeljima provedbe zadanih mjera i aktivnosti. Predstavnici udruga izrazili su načelno zadovoljstvo suradnjom sa Gradom Šibenikom, no ujedno i dodali da je potrebno učiniti dodatne napore posebice vezano za osiguranje pristupačnosti uže gradske jezgre, posebice Rive, kod Katedrale sv. Jakova kao i učiniti Zvonimirovu ulicu dodatno pristupačnom. Postignut je dogovor da predstavnici udruga naprave zajednički obilazak centra grada sa predstavnicima Grada Šibenika kako bi zajednički utvrdili postojeće prepreke pristupačnosti i definirali načine njihova uklanjanja. Sukladno zaključcima sastanka, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom uputit će dodatne pisane preporuke Gradu Šibeniku i pojedinim ustanovama koje djeluju na području Šibenika.

Podijelite ovu objavu s drugima:

Najnovije Objave