Pravobraniteljica se sastala s inicijativom „Osobni asistenti zajedno“

Pravobraniteljica se sastala s inicijativom „Osobni asistenti zajedno“

27. svibnja 2021.Kategorije: Novosti

Pravobraniteljica se sastala s inicijativom „Osobni asistenti zajedno“

Dana 27. svibnja 2021., putem Zoom platforme, pravobraniteljica Anka Slonjšak i savjetnica Vesna Mužina sastale su se sa Ptić Nikolom i Gašparac Velimirom, predstavnicima organizacijskog tima inicijative Osobni asistenti zajedno. Inicijativa je pokrenuta s ciljem adresiranja problema i loših uvjeta rada s kojima se suočavaju osobni asistenti osobama s invaliditetom (ali i videći pratitelji te komunikacijski posrednici), a u suradnji udruge Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju, Regionalnog industrijskog sindikata te osoba koje rade kao osobni asistenti/ce.
Više o inicijativi se nalazi na FB stranici: https://www.facebook.com/osobniasistentizajedno

Kako navode g. Ptić i g. Gašparac „Osim adresiranja problema osobnih asistenata/ica, cilj nam je i raditi i na formulaciji konkretnih zahtjeva kojima bi se poboljšao položaj asistenata/ica, prvenstveno kroz donošenje Zakona o osobnoj asistenciji, a generalno se zalažemo za unaprjeđenje sustava osobne asistencije u smjeru njegove veće financiranosti, dugoročne održivosti i šire dostupnosti korisnicima, osobama s invaliditetom. Trenutno je u inicijativu uključeno šezdesetak osobnih asistenata/ica iz cijele Hrvatske, podržava nas i značajan broj udruga koje provode uslugu asistencije, a podršku imamo i od samih korisnika…“.

Na sastanku se razgovaralo o unapređenju provođenja usluge osobne asistencije, radničkim pravima asistenata, videćih pratitelja i komunikacijskih stručnih posrednika, nedostacima u uvjetima rada, nedostatnoj edukaciji, niskim plaćama, nedovoljnom praćenju i nadzoru provođenja usluge, radnom vremenu, potrebama osoba s invaliditetom, odnosu asistenata i osoba s invaliditetom te važnosti donošenja propisa u tom području. Zaključno je dogovoren nastavak suradnje na korist osoba s invaliditetom i osoba koje pružaju usluge asistencije.

Podijelite ovu objavu s drugima:

Najnovije Objave