Sastanak radne skupine ENNHRI o utjecaju COVID-19 na prava osoba s invaliditetom

Putem videokonferencije 9. travnja 2020. godine održan je sastanak radne skupine Europske mreže nacionalnih institucija za ljudska prava (ENNHRI) koja se bavi praćenjem provedbe Konvencije o pravima osoba s invaliditetom. Tema sastanka je bila Utjecaj COVIDA-19 na prava osoba s invaliditetom. Na sastanku je u ime Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom sudjelovao zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić. Ured pravobraniteljice u ovoj europskoj mreži institucija za ljudska prava ima status promatrača.
Tijekom sastanka 25 sudionika iz europskih država predstavilo je trenutno stanje, izazove i organizaciju rada s obzirom na pandemiju koronavirusa i prava osoba s invaliditetom. Sva izvješća svih europskih država ukazuju na slične ozbiljne izazove izvanrednih globalnih okolnosti u kojima trenutno živimo, a to su potrebno povećavanje pozornosti u ustanovama u kojima žive i u kojima su smještene osobe iz rizičnih skupina (u koje se ubrajaju i osobe s invaliditetom), nedostatak informacija s uputama o ponašanjima u pristupačnim formatima (posebno na znakovnom jeziku i lako razumljivom tekstu), te nedostatak zaštitne opreme za korisnike, osoblje i zaposlenike pružatelja različitih socijalnih usluga. U nekoliko država kao problem istaknute su i etičke dileme u situacijama kada zdravstveno osoblje zbog ogromnoga priljeva oboljelih u teškom stanju nažalost mora odabirati kome će i kako pružati zdravstvenu njegu. S obzirom na duljinu trajanja izvanrednih okolnosti problem sve češće i više postaje osiguravanje zamjena za zaposlenike koji rade na pružanju usluga, a kojih je zbog straha, određenih mjera samoizolacije i vlastitog oboljenja sve manje. Različite države se na različite načine bore sa svim ovim okolnostima koje je pandemija donijela, a rad institucija za zaštitu ljudskih prava je trenutno iznimno otežan budući da su na snazi ograničenja pristupa i preopterećenost svih nadležnih tijela i institucija. Predstavnik niti jedne institucije za sada nije izvijestio o okolnostima koje bi omogućile početak ublažavanja zaštitnih mjera određenih karantenama.
Izmjena iskustava i informacija o stanju u europskim državama ocijenjena je potrebnom i nastaviti će se i u okviru ove europske mreže institucija za ljudska prava.

Prilagodba