Povlastice u prometu

Povlastice u prometu

17. studenoga 2023.Kategorije: Novosti

Dana 15. studenog 2023. godine na snagu je stupio Zakon o povlasticama u prometu („Narodne novine“, broj 133/23). Ovim Zakonom su uređene povlastice za učenike i studente te povlastice za osobe s invaliditetom (i druge osobe koje imaju prebivalište ili stalno boravište u Republici Hrvatskoj) vezane uz korištenje željezničkog, pomorskog i cestovnog prometa na teritoriju Republike Hrvatske.

Zakonom se uređuje izdavanje iskaznica za osobe s invaliditetom (u daljnjem tekstu: OSI iskaznice):

  • Nacionalna iskaznica za osobe s invaliditetom,
  • Europska iskaznica za osobe s invaliditetom,
  • Europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom.

Spomenute OSI iskaznice su javne isprave kojima se ostvaruju povlastice u prometu.

Izdavatelj OSI iskaznica, na temelju javne ovlasti iz Zakona o povlasticama u prometu, je Agencija za komercijalnu djelatnost proizvodno, uslužno i trgovačko d.o.o. (u daljnjem tekstu: AKD). Prvo izdavanje OSI iskaznica AKD će provesti po službenoj dužnosti, odnosno bez podnošenja zahtjeva od strane korisnika.

Informacije vezane uz izdavanje OSI iskaznica dostupne su putem mrežne stranice AKD-a na poveznici: https://mosi.akd.hr/ .

Dodatne informacije vezane za izdavanje novih OSI iskaznica te korištenje postojećih u prijelaznom razdoblju dostupne su i putem mrežne stranice Ministarstva mora, prometa i infrastrukture na poveznici: https://mmpi.gov.hr/promet/cestovni-promet-124/povlastice-u-prometu-obavijest-za-osobe-s-invaliditetom/20602 .

Isto tako, dodatne informacije mogu se dobiti i na info telefon Ministarstva mora, prometa i infrastrukture 01 6169 445, svakim radnim danom od 13.00 do 14.00 sati.

 

Podijelite ovu objavu s drugima: