Posjeta albanske pravobraniteljice

Posjeta albanske pravobraniteljice

3. rujna 2019.Kategorije: Novosti

Posjeta albanske pravobraniteljice

U okviru studijske posjete Republici Hrvatskoj, Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom 3. rujna posjetila je Erinda Ballanca, pravobraniteljica Republike Albanije sa svojim suradnicama, povjerenicama Vilmom Shurdha i Nejlom Peka. Gošće iz Albanije su primili zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić i savjetnica pravobraniteljice Andreja Makar.

Tijekom posjeta kojem je cilj upoznavanje s radom neovisnih institucija u sustavu zaštite i promicanja ljudskih prava u Republici Hrvatskoj, predstavljena je institucija pravobranitelja za osobe s invaliditetom, način organizacije i rada ureda, područja djelokruga, predmeti i izazovi u zaštiti prava osoba s invaliditetom iz prakse..

O instituciji pravobranitelja u Republici Albaniji saznali smo kako je to institucija koja je ekvivalent Pučkom pravobranitelju i koja se tamo naziva Narodni odvjetnik (alb. Avokati popullit, eng. People`s Advocate). Osnovana je Ustavom iz 1998. godine sa zadatkom zaštite prava, sloboda i zakonitih interesa pojedinaca od nezakonitih i pogrešnih radnji ili propusta tijela državne uprave, kao i drugih osoba koje djeluju u njegovo ime s misijom sprečavanja potencijalnih sukoba između javne uprave i pojedinca. Kao i u Hrvatskoj, Narodni odvjetnik djeluje na temelju pritužbi, zahtjeva ili prema vlastitoj inicijativi, ali mora dobiti pristanak podnositelja predstavke ili oštećenika. U Albaniji ne postoji posebno specijalizirano tijelo koje se bavi zaštitom prava osoba s invaliditetom, a unutar institucije Narodnog odvjetnika to radi služba sastavljena od ukupno troje zaposlenika.

Posjet je omogućio i razmjenu iskustava u radu na izradi paralelnih izviješća koja se podnose Odboru UN-a o pravima osoba s invaliditetom, koje je Hrvatska podnijela 2015. godine, a Albanija nedavno u kolovozu 2019. godine.

Podijelite ovu objavu s drugima: