Posjet Poliklinici za zaštitu mentalnog zdravlja djece Opće bolnice Dubrovnik

U okviru posjeta gradu Dubrovniku zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić i savjetnica pravobraniteljice Maja Karaman Grbavac 29. siječnja 2020. godine posjetili su u pratnji Dženite Lazarević, predsjednice udruge Poseban prijatelj i članice Stručnog savjeta pravobraniteljice, Polikliniku za mentalno zdravlje djece Opće bolnice Dubrovnik.

Poliklinika je smještena u zgradi Opće bolnice Dubrovnik na površini od 200 m2gdje se provodi sveobuhvatni pristup ranoj intervenciji kod djece kod koje je utvrđen neurorazvojni rizik i teškoće u razvoju. Prostorije Poliklinike uređene su i opremljene zahvaljujući donacijama, posebice Grada Dubrovnik i Zaklade Blaga djela Dubrovnik. Ova Poliklinika omogućuje roditeljima djece s teškoćama u razvoju dijagnostičke postupke i tretmane zbog kojih su dosada morali ići u udaljene bolničke centre i/ili ih plaćati. Roditelji danas sve usluge mogu dobit besplatno i na jednom, a izuzetak su najkompliciraniji dijagnostički postupci koji se moraju obavljati u nekom od kliničko-bolničkih centara.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik doc.prim.dr.sc. Marijo Bekić i voditelj Poliklinike psihijatar dr. Davor Grileczajedno s djelatnicama Poliklinike prikazali su način odvijanja brojnih terapeutskih i dijagnostičkih postupaka koji se ovdje provode na neurofeedback aparatu, u senzornoj sobi i kabinetima. Istaknuto je kako je tijekom deset mjeseci svog postojanja Poliklinika obuhvatila gotovo 350 djece s teškoćama u razvoju.

Poliklinika za mentalno zdravlje djece Opće bolnice u Dubrovniku jedinstven je i izrazito vrijedan primjer dobre prakse poboljšanja zdravstvene skrbi i razvoja usluge rane intervencije za djecu s neurorazvojnim rizicima i teškoćama u razvoju. Način nastanka, odvijanje uređenja i opremanja prostora ove Poliklinike pokazuje kako je dobrom voljom ravnatelja bolnice, Opće bolnice Dubrovnik, uz odgovarajuću podršku tijela javne vlasti, Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika, moguće osigurati sveobuhvatni pristup problemima djece s teškoćama u razvoju i pružiti im odgovarajuću skrb kroz program rane intervencije na jednom mjestu.

Prilagodba