Posjet delegacije Pučkog pravobranitelja Republike Turske

Posjet delegacije Pučkog pravobranitelja Republike Turske

3. ožujka 2023.Kategorije: Novosti

Posjet delegacije Pučkog pravobranitelja Republike Turske

U okviru studijskog posjeta Republici Hrvatskoj i u sklopu projekta Europske unije za osnaživanje uloge pravobraniteljskih institucija u zaštiti i promociji ljudskih prava s ciljem razmjene znanja i primjera dobrih praksi Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom posjetili su 3. ožujka predstavnici delegacije Pučkog pravobranitelja Republike Turske. Sedmeročlanu tursku delegaciju predvodio je jedan od zamjenika pučkog pravobranitelja Sadettin Kalkan.

U ime Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na sastanku su sudjelovali zamjenici pravobraniteljice Mira Pekeč-Knežević i Darijo Jurišić. U svojim izlaganjima zamjenici su predstavili instituciju Pravobranitelja za osobe s invaliditetom, način i oblike rada, djelokrug, ovlasti te institucionalni i pravni okvir zaštite prava osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju.

Zamjenik turskog pučkog pravobranitelja predstavio je nadležnosti i način rada njihove institucije te istaknuo da njihova institucija ima jednog pravobranitelja i ukupno pet zamjenika, od kojih je svaki zadužen za zaštitu ljudskih prava u pojedinom području, među kojima je posebno područje prava osoba s invaliditetom. Pučki pravobranitelj Republike Turske postupa isključivo prema zaprimljenim pritužbama na javnu upravu na državnoj i lokalnoj razini, dok je za pritužbe na postupanja u privatnom sektoru nadležna druga institucija, Institucija za ljudska prava i jednakost Turske (HREIT).

Gošće i gosta iz Turske posebno su zanimale teme vezane za načine suradnje institucije s organizacijama civilnog društva, najčešća području i razlozi obraćanja osoba s invaliditetom za zaštitu svojih prava, kao i način izvještavanja Odbora Ujedinjenih naroda za prava osoba s invaliditetom o stanju prava osoba s invaliditetom.

Podijelite ovu objavu s drugima: