Policijska uprava osječko-baranjska provela akciju nadzora korištenja parkirališnih mjesta rezerviranih za parkiranje vozila osoba s invaliditetom

Policijska uprava osječko-baranjska provela akciju nadzora korištenja parkirališnih mjesta rezerviranih za parkiranje vozila osoba s invaliditetom

24. lipnja 2020.Kategorije: Novosti

Policijska uprava osječko-baranjska provela akciju nadzora korištenja parkirališnih mjesta rezerviranih za parkiranje vozila osoba s invaliditetom

Dana 24. lipnja 2020. godine, u vremenu od 8 do 13 sati policijski službenici Policijske uprave osječko – baranjske proveli su pojačane mjere u prometu usmjerene na utvrđivanje prekršaja nepropisnog parkiranja na parkirališnim mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom, kao i utvrđivanja prekršaja neovlaštenog korištenja znaka pristupačnosti.
Uvažavajući preporuku pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Policijska uprava osječko – baranjska i tijekom 2020. godine nastavlja sa provođenjem akcija usmjerenih na prevenciju i sankcioniranje prekršaja koji se odnose na nepropisno parkiranje na parkirališna mjesta rezervirana za vozila osobe s invaliditetom.
Prilikom organiziranja akcije koje je provedena 24. lipnja, Policijska uprava osječko-baranjska uvažila je preporuku pravobraniteljice za osobe s invaliditetom te u istu uključila udruge i medije. Početak akcije obilježen je okupljanjem i konferencijom za medije ispred Područnog ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u Osijeku. Tijekom okupljanja, a s ciljem podizanja razine svijesti društva o problemima koje osobama s invaliditetom uzrokuje nepropisno parkiranje na mjesta označena za vozila kojima se oni prevoze, prisutni predstavnici osoba s invaliditetom (članovi Udruge paraplegičara i tetraplegičara Osječko-baranjske županije i članovi Udruge 100%-tnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine), policijski službenici i savjetnik pravobraniteljice ukazali su na navedenu problematiku te posebno na učestale zlouporabe znaka pristupačnosti.
Osim izjava za medije, tijekom akcije su svi navedeni sudionici svojim prisustvom utjecali na svijest vozača koji su zatečeni u činjenju ove vrste prekršaja te im ukazivali na poteškoće koje takvo nesavjesno ponašanje u prometu uzrokuje osobama s invaliditetom.
Provođenjem pojačanih mjera tijekom ove akcije policijski službenici ukupno su evidentirali 48 prekršaja. U prekršajima nepropisnog parkiranja na mjestima rezerviranim za parkiranje osoba s invaliditetom zatekli su 21 vozača.
Svi sudionici akcije usuglasili su se da će nastaviti sa organiziranjem ovakvih i sličnih aktivnosti te uz zajedničku suradnju pokušati spriječiti učestalost nepropisnog parkiranja na parkirališnim mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom. Također, savjetnik pravobraniteljice zaprimio je prijedloge predstavnika udruga koji se odnose na promjene zakonodavnog okvira koji se odnosi na uvjete za izdavanje i korištenje znaka pristupačnosti te će isti biti uzeti u obzir prilikom sudjelovanja pravobraniteljice u procesu izmjene tih propisa.

Podijelite ovu objavu s drugima: