Peta radionica na temu „Turizam pristupačan svima“ s naglaskom na održivi razvoj pristupačnog turizma održana u Puli

Peta radionica na temu „Turizam pristupačan svima“ s naglaskom na održivi razvoj pristupačnog turizma održana u Puli

10. studenoga 2022.Kategorije: Novosti

Peta radionica na temu „Turizam pristupačan svima“ s naglaskom na održivi razvoj pristupačnog turizma održana u Puli

U organizaciji Ministarstva turizma i sporta u suradnji s pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom dana 9. studenog 2022. godine u Puli se održala peta radionica „Turizam pristupačan svima“ s posebnim naglaskom na održivi razvoj pristupačnog turizma.
Sudionike radionice u Puli je s pregledom stanja pristupačnosti i pojmom pristupačnog turizma upoznao zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić, dok je Sanja Bareza, voditeljica Službe Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije Ministarstva turizma i sporta sudionike upoznala s mogućnostima (su)financiranja projekata usmjerenih na jačanje pristupačnog turizma.
Savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom iz Područnog ureda u Rijeci, Tea Rubeša je sudionicima predstavila važnost održivog razvoja pristupačnog turizma kroz tri ključna čimbenika razvoja pristupačnog turizma (prijevoz, smještaj i atrakcije), a o kojima ovisi i krajnje destinacijsko iskustvo turista s invaliditetom.
Uz upoznavanje sudionika s važnošću pristupačnosti turističke ponude turistima s invaliditetom, izazovima s kojima se susreću osobe s invaliditetom prilikom planiranja putovanja te mogućnostima namijenjenima pružateljima turističkih usluga u svrhu poboljšanja svoje ponude u ovome području, sudionicima su predstavljeni i primjeri dobre prakse.
Katja Meden, voditeljica projekta i programa u Udruzi slijepih Istarske županije je predstavila govornu turističku kartu Istre nastalu kroz provođenje projekta “Boje inkluzivnog turizma-prošetajmo Istrom“ u suradnji s Društvom turističkih vodiča Pule. Govorna turistička karta Istre omogućuje slijepim osobama upoznavanje s znamenitostima pojedinog grada, a osim osoba s oštećenjem vida mogu je koristiti i videće osobe. Kao privatni iznajmljivač pristupačnog apartmanskog smještaja sudionicima je svoje iskustvo u radu, kao i motivaciju za pružanjem takve vrste smještaja predstavila Mirjana Vojnović, vlasnica apartmana Hana u Puli, dok je ravnatelj Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ u Rovinju, Marino Rade sudionike upoznao s ponudom pristupačnog zdravstvenog turizma i vizijom za razvojem takve vrste turizma u budućnosti.
Svrha provedene radionice je bila upoznati sudionike s pojmom pristupačnog turizma, ali istodobno ih i potaknuti da se i sami uključe u pružanje pristupačnih turističkih usluga, sadržaja i proizvoda.

Podijelite ovu objavu s drugima: