Panel: Razgovori o demokraciji: Posljedice pandemije na ljudska prava i demokraciju

Panel: Razgovori o demokraciji: Posljedice pandemije na ljudska prava i demokraciju

26. veljače 2021.Kategorije: Novosti

Panel: Razgovori o demokraciji: Posljedice pandemije na ljudska prava i demokraciju

U organizaciji Veleposlanstva Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj 26. veljače 2021. godine održan je online panel: Razgovori o demokraciji: Posljedice pandemije na ljudska prava i demokraciju.
Tijekom panela razgovaralo se o posljedicama pandemije na ljudska prava i demokraciju u svijetu, u Europi i u Republici Hrvatskoj. Raspravu je moderirala Silvija Šeparović, glavna urednica Yammat.fm, a na panelu su sa svojim izlaganjima sudjelovali Annika Ben David, veleposlanica švedske Vlade za ljudska prava, demokraciju i vladavinu prava, Tatjana Vlašić, savjetnica pučke pravobraniteljice za promicanje ljudskih prava, suradnju i odnose s javnošću, Ivan Crnčec, pomoćnik ministra pravosuđa i uprave i Sara Lalić, programska direktorica Centra za mirovne studije i vanjska članica Odbora za ljudska prava i nacionalne manjine Hrvatskog Sabora.
Osobe s invaliditetom prepoznate su kao posebno ranjiva društvena skupina koja je značajno i jako na različite načine pogođena i pandemijom i okolnostima življenja u uvjetima pandemije. Tijekom panela izražene je zabrinutost s obzirom na trendove kojima se sužavaju mogućnosti i prostor za djelovanje organizacija civilnog društva, što prema mišljenjima panelista značajno negativno utječe na razvoj i očuvanje demokracije.
Razgovori o demokraciji dio su globalne inicijative švedske vlade Drive 4 Democracy koja ima za cilj potaknuti globalne razgovore o raznim aspektima zaštite demokracije i zagovarati međunarodnu suradnju, solidarnost, poštivanje ljudskih prava i demokratske vrijednosti. U sklopu inicijative održano je do sada sedamdeset Razgovora o demokraciji koji su okupili više od deset tisuća sudionika u brojnim zemljama. Dodatno je, u sklopu inicijative, održano više od šest stotina različitih aktivnosti poput filmskih festivala, izložbi, panel rasprava, predavanja i drugih koji su dosegli oko dva milijuna ljudi.
Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom panelu je prisustvovao zamjenik Darijo Jurišić.

Podijelite ovu objavu s drugima: