Panel rasprava s udrugama Splitsko-dalmatinske županije

Panel rasprava s udrugama Splitsko-dalmatinske županije

29. listopada 2020.Kategorije: Novosti

Panel rasprava s udrugama Splitsko-dalmatinske županije

Nakon otkazivanja planiranih događanja za obilježavanje prve godišnjice rada Područnog ureda Split zbog nepovoljne epidemiološke situacije, savjetnica pravobraniteljice Maja Karaman Grbavac organizirala je prvi u nizu ZOOM sastanaka sa predstavnicima udruga osoba s invaliditetom i roditelja djece s teškoćama sa područja svih županija koje su u nadležnosti Područnog ureda Split. Prvi sastanak održan je dana 26. listopada 2020.g. sa predstavnicima organizacija civilnog društva sa područja Splita i Splitsko-dalmatinske županije, a kojem su nazočili predstavnici Udruga roditelja za djecu najteže tjelesne invalide i djecu s teškoćama u razvoju “Anđeli”, Udruge tjelesnih invalida Kaštela, Inicijative za pristupačan Split, Društva Multiple Skleroze Split, Udruge osoba s cerebralnom paralizom „Srce“ i Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Moje dijete Solin“ i Splitsko-dalmatinska udruga spinalno ozlijeđenih.

Nakon uvodnih riječi savjetnice, sudionike je kratko pozdravila pravobraniteljica Anka Slonjšak. Maja Karaman Grbavac, savjetnica pravobraniteljice, je u nastavku predstavila rad Područnog ureda u Splitu tijekom protekle godine. Sudionicima sastanka iznijela je statističke podatke o radu PU Split, prenijela sve važnije pritužbe stranaka kao i preporuke pravobraniteljice na gotovo svim područjima rada i djelovanja – pristupačnosti, socijalne skrbi, mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, odgoja i obrazovanja te upoznala sudionike s podnesenim prijedlozima za izmjene propisa. Savjetnica je posebice istaknula probleme pristupačnosti na javnim površinama u gradu Splitu i izrazila potrebu aktivnijeg angažmana komunalnog resora u rješavanju problema pristupačnosti. Pozvala je udruge na aktivniju suradnju i pokretanje inicijativa za poboljšanje položaja OSI i DTUR. Na kraju izlaganja sudionici su postavili nekoliko pitanja i dali svoje komentare i prijedloge za poboljšanje položaja osoba s invaliditetom.

U narednom periodu PU pravobraniteljice u Splitu će organizirati radne sastanke putem ZOOM aplikacije i sa predstavnicima organizacija civilnog društva koje djeluju na području Dubrovačko-neretvanske, Šibensko-kninske i Zadarske županije, te na taj način osigurati kontinuitet u razmjeni informacija i suradnji sa udrugama civilnog društva.

Podijelite ovu objavu s drugima:

Najnovije Objave