Otvoren 13. festival prava djece – “Poslušajte nas malo ako vam je stalo! Djeca i mladi govore o posljedicama današnjih kriza“

Otvoren 13. festival prava djece – “Poslušajte nas malo ako vam je stalo! Djeca i mladi govore o posljedicama današnjih kriza“

13. listopada 2021.Kategorije: Novosti

Otvoren 13. festival prava djece – “Poslušajte nas malo ako vam je stalo! Djeca i mladi govore o posljedicama današnjih kriza“

Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator organizirala je 12. listopada 2021. godine na Facebook stranici Festivala prava djece online panel „Poslušajte nas malo, ako vam je stalo! Djeca i mladi govore o posljedicama današnjih kriza“, a povodom otvorenja 13. festivala prava djece.

Sam moderator online panela kao i sami panelisti bili su djeca i mladi koji su progovorili o temama pandemije, potresa, ekoloških katastrofa, o cyberbullyingu i utjecaju društvenih mreža te kako su se posljedice istih odrazile na njihove živote.
Održanim online panelom poslana je snažna poruka djece i mladih- i naš glas je važan, poslušajte nas!

Panel je moderirao Aleksej Leon Gajica, član žirija Festivala prava djece, učenik MIOC-a i Mladi ambasador za prava djece i mladih. Panelisti su bili Iva Ćorković, učenica 8. razreda OŠ Dragalić, suautorica filma #STOPcyberbullyingu koji je uvršten u program Festivala, Petar Duspara, učenik OŠ M. Lovraka iz Petrinje, Lucija Cerovec, članica žirija Festivala prava djece i učenica X. gimnazije u Zagrebu, Drita Havolli, učenica Škole za medicinske sestre Vrapče u Zagrebu, a sudjelovale su i stručnjakinje Sena Puhovski, psihologinja i predsjednica Zagrebačkog psihološkog društva te dr. sc. Ana Žnidarec Čučković, pedagoginja i predsjednica Udruge Alternator.

Kako je ići u školu, a kako na praksu online? Kako održavati prijateljstva u virtualnom svijetu? Kako utješiti nekoga ako ga ne možeš zagrliti? Na ova i brojna druga važna pitanja, vezana za trenutnu epidemiju virusa Covid-19 i posljedice potresa razgovaralo se na online panelu, kao i o cyberbullyingu te utjecaju društvenih mreža na kvalitetu života djece i mladih.

Priče o temama koje su važne djeci i mladima kroz filmove 13. festivala prava djece, ispričati će njihovi vršnjaci, pokazati perspektivu djece i mladih o izazovima koji ih okružuju.
Festival prava djece već 13. godinu okuplja djecu i mlade iz svih krajeva Hrvatske, a kroz prilagodbu sadržaja osobama s oštećenjima sluha i vida promovira inkluziju i dostupnost kulturnih sadržaja.

13. festival prava djece progovara o važnim dječjim temama, daje djeci i mladima mogućnost izražavanja, propitivanja, ali istovremeno glasno pozivajući na aktivno slušanje i dijalog s odraslima, ukazujući na nove izazove i teškoće s kojima se djeca i mladi susreću u novom načinu online i offline života.

Online panel 13. festivala prava djece iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom pratile su zamjenica pravobraniteljice Mira Pekeč-Knežević, savjetnice Lidija Pongrac Vincelj i Tea Rubeša iz Područnog ureda Rijeka.

Podijelite ovu objavu s drugima: