Osobe s invaliditetom – studiranje i zapošljavanje

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 3. prosinca, Sveučilište u Zagrebu organiziralo je tribinu na temu osoba s invaliditetom uključenima u sustav visokog obrazovanja i njihovog zapošljavanja nakon završenoga fakulteta i razdoblja edukacije.

Nakon uvodnog predavanja „Osobe s invaliditetom u visokom školstvu i zapošljavanju“ koje je održala Milica Jovanović, savjetnica glavnog direktora za radne odnose i ljudske potencijale HUP-a, otvorena je diskusija na kojoj su sudjelovale uz gospođu Jovanović, Marijana Žitnik Sedak, voditeljica Ureda za studente Sveučilišta u Zagrebu, Zvjezdana Delić, tajnica Društva s cerebralnom i dječjom paralizom Zagreb te Bojana Dražič iz Centra za profesionalnu rehabilitaciju „Zagreb“.

Cilj ovakvoga okupljanja i stručne rasprave bio je osvijestiti okolinu i društvo o položaju osoba s invaliditetom u sustavu visokoga školstva, te se nastojalo dati odgovore, između ostaloga, na pitanja koji su postupci upisa na fakultet i postoje li modeli motivacije, na koji se način prilagođava sadržaj, što je to vršnjačka potpora, što Sveučilište u Zagrebu čini po tom pitanju i kakvi su hrvatski zakoni, kao i jesmo li napredovali u posljednjih desetak godina.

Istaknuto je kako je bitno osigurati samostalno življenje osoba s invaliditetom, odnosno njihovo zapošljavanje nakon završenoga obrazovanja. Slijedom navedenoga raspravljalo se i o djelotvornosti sustava podrške te metodama integracije osoba s invaliditetom u područje rada i zapošljavanja.

Prilagodba