Orijentacijski tjedan za brucoše s invaliditetom Udruge „ZAMISLI“

Orijentacijski tjedan za brucoše s invaliditetom Udruge „ZAMISLI“

9. rujna 2019.Kategorije: Novosti

Orijentacijski tjedan za brucoše s invaliditetom Udruge „ZAMISLI“

U organizaciji Udruge za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom „ZAMISLI“ u Zagrebu je u ponedjeljak, 9. rujna, započeo Orijentacijski tjedan za brucoše s invaliditetom u sklopu projekta „Od mature do studentske avanture“ financiranog od strane Zaklade Hrvatska za djecu. Udruga „ZAMISLI“ je osnovana 2005. godine u Zagrebu, a djeluje na području cijele Hrvatske s vizijom da mladi s invaliditetom budu uključeni u sustav obrazovanja sa svom potrebnom tehničkom i materijalnom podrškom.

Nakon upoznavanja s osnovnim pojmovima vezanim za studiranje, drugog dana orijentacijskog tjedna, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić održao je radionicu i s budućim studenticama i studentima Sveučilišta u Zagrebu razgovarao o studiranju, pravima studenata s invaliditetom, izazovima u njihovom studiranju, obvezi ispunjavanja akademskih kriterija i načinu ostvarivanja svojih prava. Istaknuto je kako na Sveučilištu u Zagrebu, studira oko 70.000 studenata od kojih je samo oko 350 studenata s invaliditetom koji primaju neki od oblika potpore ili realiziraju prava na temelju svojega statusa. Posebno važni za studente s invaliditetom su koordinatori za studente s invaliditetom na fakultetima/akademijama koji predstavljaju poveznicu između studenata te nastavnika, administrativnoga osoblja i Ureda za studente s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu. Koordinator je ujedno i kontakt osoba na svakom fakultetu/akademiji kojoj se studenti mogu obratiti radi ostvarivanja svojih prava vezanih za prilagodbu nastave i ispita, te ostalih pitanja vezanih za prava studenata s invaliditetom.

Studenti s invaliditetom kod kojih postoji potreba i koji ispunjavaju određene uvjete imaju pravo podnijeti zahtjev za pokretanjem postupka donošenja preporuke prilagodbe nastavnoga procesa i polaganja ispita. U slučaju Sveučilišta u Zagrebu zahtjev se podnosi Uredu za studente s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu.

Podijelite ovu objavu s drugima: