Opća redovna skupština Equinet-a

Opća redovna skupština Equinet-a

6. listopada 2022.Kategorije: Novosti

Opća redovna skupština Equinet-a

U Bruxellesu su se 5. listopada 2022. godine na Redovnoj godišnjoj skupštini Equinet-a sastali predstavnici europskih tijela za jednakost kako bi usvojili novi Strateški plan, Plan rada mreže za 2023. te kako bi odlučili o drugim administrativnim pitanjima budućeg rada ove mreže. Tijekom skupštine sudionici su imali prilike razgovarati i s kreatorima europskih politika o najavljenom i očekivanom prijedlogu obvezujućih standarda tijela za jednakost. Tena Šimonović Einwalter, pučka pravobraniteljica Republike Hrvatske, nakon odlaska u mirovinu prethodno izabranog predsjednika Izvršnog odbora, Laurenca Bonda iz Irske komisije za ljudska prava i jednakost, ponovno je do kraja mandata preuzela predsjedavanje Izvršnim odborom Equinet-a.

Equinet je Europska mreža tijela za jednakost koje je od 2015. godine članica i institucija Pravobranitelja za osobe s invaliditetom Republike Hrvatske. Mreža se danas sastoji od ukupno 49 institucija i organizacija za suzbijanje diskriminacije prema različitim osnovama iz 37 europskih država. Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na skupštini je predstavljao zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić.

Ovogodišnja opća skupština glasovala je o financijama iz 2021., zapisniku s izvanredne skupštine 2021. i s godišnje skupštine iz 2021. godinu, kao i o prijedlozima promjena postupka izbora članova Izvršnog odbora. Predstavnici članica obaviješteni su kako Izvršni odbor ima novu članicu, Kalliopi Lykovardi, zamjenicu pravobranitelja za jednako postupanje iz Grčke, koja je zamijenila Laurencea Bonda nakon njegovog odlaska u mirovinu.

Također, na skupštini je jednoglasno donesen novi strateški plan koji zadržava sličan pristup „područjima promjena“ kao i planovi prethodnih godina. Plan je sada proširen i dugoročnim ciljevima koji su usmjereni na učinak, a kako bi se dodatno ojačala učinkovitost i odgovornost

Uz isto tako jednoglasnu podršku, usvojen je i plan rada Equinet-a za 2023. godinu koji ima horizontalan pristup istovremeno doprinoseći utvrđenom programu i zakonodavnim prioritetima, posebno na razini EU-a. U 2023. godine rad Equinet-a će se snažno usredotočiti na daljnje zagovaranje standarda za tijela za jednakost i na ukazivanja zakonodavcima Europske unije na potrebi za snažnim standardima i načinima praćenja usklađenosti s njima. Isto tako Equinet će u budućem razdoblju nastaviti raditi na kapacitetima i stručnosti članica mreže, kako bismo svi zajedno mogli doprinijeli planu jednakosti u Europi i zadržati poziciju središta istraživanja i znanja o pitanjima jednakosti. Nadovezujući se na dosadašnji napredak u inovacijama, stavljajući u prvi plan nova pitanja jednakosti i rješenja, u 2023. goditi nastaviti će se s radom i istraživanjima utjecaja umjetne inteligencije na jednakost, predstavit će se nova istraživanja o sankcijama i pravnim lijekovima u slučajevima diskriminacije, kao i istraživati uloga i potencijal tijela za jednakost.

Ovogodišnja opća redovna skupština ukazala je na velike sličnosti izazova koji trenutno postoje u svim europskim državama kada govorimo o osiguravanju jednakosti, kao i na usuglašenost o budućim ciljevima i načinu funkcioniranja Equinet-a.

Podijelite ovu objavu s drugima: