Online radionica “„Interpersonalne vještine u odnosima s kolegama s invaliditetom“

Online radionica “„Interpersonalne vještine u odnosima s kolegama s invaliditetom“

21. studenoga 2021.Kategorije: Novosti

Online radionica “„Interpersonalne vještine u odnosima s kolegama s invaliditetom“

Povodom Međunarodnog dana tolerancije, Centar Up2Date u suradnji s Udrugom za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom „Zamisli“ održao je dana 16. studenoga 2021. putem ZOOM platforme online radionicu pod nazivom „Interpersonalne vještine u odnosima s kolegama s invaliditetom“. Na radionicu su pozvali sve osobe koje se susreću, komuniciraju ili surađuju s osobama s invaliditetom u radnoj okolini, ali i sve osobe koje imaju želju unaprijediti vlastite vještine s ciljem stvaranja tolerantnog okruženja u svojoj okolini. Na radionici je sudjelovala savjetnica pravobraniteljice Lidija Pongrac Vincelj.

Vrlo često susrećemo se sa situacijama gdje bi neka osoba željela pomoći osobi s invaliditetom, ali ne zna kako i u svojem neznanju se prema njoj ponaša kao prema osobi koja nešto ne može učiniti, sa sažaljenjem iako joj to nije bila namjera. Upravo je ova radionica interaktivnim pristupom aktivno uključujući sve sudionike kroz određene primjere i situacije ukazivala kako upravo nesvjesno zbog neznanja umjesto potrebne pomoći i potpore možemo poslati krivu poruku osobi s invaliditetom. Kako pomoći osobi s potpunim gubitkom vida da prijeđe ulicu, kako joj pomoći da potpiše određeni ugovor, kako uključiti osobu s invaliditetom da aktivno i odgovorno sudjeluje u radu tima samo su neki od primjera o kojima se raspravljalo tijekom radionica. Sama radionica je nastala temeljem iskustvenog učenja i izazova na koje su nailazili videći pratitelji i stručni komunikacijski posrednici Centra Up2Date te njihovi korisnici.
Glavna poruka ove radionice je da je uvijek u radu i pristupu osobama s invaliditetom najbitnije njih same pitati koja potpora i podrška im je potrebna kao i na koji način te pri tome koristiti JA poruke.

Podijelite ovu objavu s drugima: