Okrugli stol u Otočcu „Ja i Moj Grad“

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom Udruga tjelesnih invalida „Svjetlost“ iz Otočca (UTI „Svjetlost“) organizirala je 2. prosinca u Otočcu okrugli stol pod nazivom „Ja i Moj grad – pristupačnost za sve“. Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici Ličko-senjske županije, Grada Otočca, udruga s područja Otočca i Gospića, Crvenog križu iz Otočca, Doma zdravlja Otočac, Hrvatske gospodarske komore i Osnovne škole Zrinskih i Frankopana Otočac.

Predsjednica udruge Nada Rogić uvodno je predstavila rad udruge, buduće ciljeve i ideje za projekte. Istaknula je kako je veliki problem udruge nedostatak prostora za rad, te se nada kako će u bližoj budućnosti uspjeti osigurati odgovarajući pristupačni prostor. Zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić održao je izlaganje predstavivši instituciju pravobranitelja, način rada i nadležnosti pravobranitelja, te elemente osiguravanja fizičke, komunikacijske i informacijske pristupačnosti. Tomislav Benjak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prezentirao je statističke i druge podatke o osobama s invaliditetom koje žive na području Ličko-senjske županija. Marjana Petkoviček iz Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom govorila je o pristupačnosti/razumnim prilagodbama/mjerama prilikom zapošljavanja osoba s invaliditetom, a Danijela Majko iz Ministarstva hrvatskih branitelja predstavila je pozivni natječaj za rješavanje arhitektonskih prepreka i osiguravanje pristupačnosti koji će kao i svake godine biti objavljen sredinom siječnja 2020. godine.

UTI Svjetlost osnovana je u Otočcu početkom 2019. godine s ciljem okupljanja osoba s tjelesnim invaliditetom zbog pomaganja u ostvarivanju prava osoba s invaliditetom. Udruga želi biti pozicionirana i prepoznatljiva u svojoj zajednici, te želi surađivati sa sličnim udrugama i svim ostalim institucijama.

Prilagodba