Okrugli stol “Prava i položaj osoba s invaliditetom u općini Konavle”

Okrugli stol “Prava i položaj osoba s invaliditetom u općini Konavle”

24. kolovoza 2020.Kategorije: Novosti

Okrugli stol “Prava i položaj osoba s invaliditetom u općini Konavle”

Općina Konavle i Zajednica sportova Općine Konavle organizirali su u Cavtatu 24. kolovoza 2020. godine okrugli stol na temu “Prava i položaj osoba s invaliditetom u općini Konavle”. Događaj je organiziran u sklopu projekta “Podignimo letvicu visoko” koji se financira iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.
Zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić održao je putem ZOOM platforme online izlaganje „Položaj osoba s invaliditetom iz perspektive institucije Pravobranitelja za osobe s invaliditetom“. Tijekom izlaganja izneseni su podaci i informacije o osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju s područja Dubrovačko-neretvanske županije te je predstavljen pregled stanja prava osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj. Posebno je naglašena važnost razumijevanja potreba i postojanje svijest lokalne samouprave kojima se značajno utječe na kvalitetu života osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji.
U Dubrovačko-neretvanskoj županiji danas živi oko 8.295 osoba s invaliditetom koji čine oko 6,8% ukupnog stanovništva županije. Prema podacima iz područja obrazovanja veliki dio njih, čak 60% osoba s invaliditetom nema završenu osnovnu školu ili ima samo osnovnoškolsko obrazovanje. Veliki dio postavljenih pitanja i rasprava odnosio se na probleme zapošljavanja osoba s invaliditetom, kao i izazove s kojima se osobe s invaliditetom susreću na tržištu rada. Stupanj zapošljavanja osoba s invaliditetom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji je mali, a istaknuto je kako je prepoznat problem nepostojanja zaštitne radionice u kojoj bi mogle biti zapošljavane osobe s invaliditetom koje nisu zapošljive na otvorenom tržištu rada i kojima je potreban najveći stupanj podrške.
Jedan od ciljeva okruglog stola određeno je prepoznavanje i prikupljanje različitih mišljenja i prijedloga, koji će se koristiti u svrhu izrade nove Strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom na području općine Konavle te u cilju usmjeravanja budućeg razvoja lokalne zajednice.

Podijelite ovu objavu s drugima: