Održano online predavanje suca Ustavnog suda dr.sc.Gorana Selanca “Izazovi i prilike za ljudska prava u Hrvatskoj”

Održano online predavanje suca Ustavnog suda dr.sc.Gorana Selanca “Izazovi i prilike za ljudska prava u Hrvatskoj”

21. veljače 2023.Kategorije: Novosti

Održano online predavanje suca Ustavnog suda dr.sc.Gorana Selanca “Izazovi i prilike za ljudska prava u Hrvatskoj”

Kuća ljudskih prava Zagreb organizirala je predavanje suca Ustavnog suda dr.sc.Gorana Selanca na temu: “Izazovi i prilike za ljudska prava u Hrvatskoj”. Predavanje je održano online putem ZOOM platforme dana 21. veljače 2023. godine, a iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom pratile su ga savjetnice Tea Rubeša i Maja Karaman Grbavac te savjetnik pravobraniteljice Mario Burek.
Predavanje je organizirano kao inicijalna aktivnost u sklopu inicijative za okupljanje i povezivanje pravnika i pravnica koji/e rade ili surađuju s organizacijama civilnog društva u neformalnu Mrežu pravnika i pravnica za ljudska prava u cilju poticanja suradnje, razmjene znanja i iskustva te zajedničkog djelovanja na zaštiti i promicanju ljudskih prava u Hrvatskoj i Europi. U sklopu Mreže planiraju se organizirati ciklusi predavanja relevantnih pravnih stručnjaka, dužnosnika i znanstvenika čije je znanje i iskustvo od značaja za rad na zaštiti i promicanju ljudskih prava te od značaja za rad organizacija civilnog društva.
Na prvom predavanju prisustvovalo je 65 djelatnika i predstavnika organizacija civilnog sektora, odvjetničkih ureda, ustanova i institucija s kojima je sudac Ustavnog suda dr.sc. Goran Selanec podijelio svoja razmišljanja, poglede i iskustva vezano za zaštitu ljudskih prava u Republici Hrvatskoj. Tijekom iznimno zanimljivog i sadržajnog predavanja sudac Selanec ukazao je kako unatoč relativno dobrom normativnom okviru koji imamo zahvaljujući ulasku u EU, još uvijek postoje brojne prepreke i izazovi zbog kojih zaštita temeljnih ljudskih prava u RH nije na razini na kojoj bi trebala biti. Kao neke od uzroka istaknuo je problem institucionalnog kapaciteta detaljno obrazlažući sudionicima što to u praksi znači, a posebno je bilo zanimljivo obrazlaganje „nedostatka lojalnosti prema načelima temeljem kojih su doneseni propisi“ kao čestog uzroka kršenja temeljnih ljudskih prava u Republici Hrvatskoj. Problem u provedbi antidiskriminacijskih propisa, preuzete EU norme koje se ne provode u praksi, neučinkovita pravna zaštita i vrlo često upitno funkcioniranje mehanizama države koji bi trebali osigurati poštivanje osnovnih ljudskih prava (npr. upravni sudovi i izostanak primjene EU normi i načela), samo su neke od tema o kojima je tijekom svog izlaganja govorio sudac Selanec. Ukazao je na važnost vraćanja povjerenja u nezavisnost i nepristranost sudova, a vladavinu prava istaknuo je kao preduvjet za poštivanje ljudskih prava.
Sudac Selanec upozorio je na neispunjavanje pozitivnih obveza države u osiguranju različitih usluga koje su nužne u smislu ostvarivanja nekih od temeljnih ljudskih prava, a kao primjer je istaknuo kako brojnim građanima i posebno pojedinim skupinama građana još uvijek nije osiguran pristup osnovnim socijalnim uslugama koje štite od siromaštva i buduće nejednakosti u svim životnim područjima.
Nakon predavanja uslijedila su pitanja sudionika i rasprava tijekom koje je sudac Selanec iznio prijedloge i savjete o konkretnim radnjama i aktivnostima kojima sudionici predavanja mogu u svojim područjima djelovanja doprinijeti uklanjanju prepreka na koje je tijekom predavanja ukazao (npr. inzistiranje na korištenju dostupnih postupovnih alata u upravnim i sudskim postupcima, vršenje pritiska koji će dovesti do toga da pravni poredak RH konačno počne funkcionirati kao dio EU pravnog poretka).
Podijeljeno iskustvo, znanje i savjeti pomoći će sudionicima predavanja u njihovom daljnjem zagovaračkom, istraživačkom, edukacijskom i općenito radu usmjerenom na zaštitu i promociju ljudskih prava, a daljnje aktivnosti Mreže također će biti usmjerene u jačanje tih kapaciteta.

Podijelite ovu objavu s drugima: