Održana završna konferencija projekta „Razvoj i podrška razvoju održivih modela zapošljavanja ranjivih skupina na Urbanom području Pula“

Održana završna konferencija projekta „Razvoj i podrška razvoju održivih modela zapošljavanja ranjivih skupina na Urbanom području Pula“

26. svibnja 2023.Kategorije: Novosti

U Hotelu Park Plaza Histria  u Puli održana je 26. svibnja 2023. godine  završna konferencija projekta „Razvoj i podrška razvoju održivih modela zapošljavanja ranjivih skupina na Urbanom području Pula“, financiranog iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali, a u sklopu Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) za Urbano područje Pula. Ukupna vrijednosti projekta iznosi 292.153,69 € te je u cijelosti financiran iz Europskog socijalnog fonda.

Pod glavnim nositeljem provedbe Općinom Marčana, projekt je za cilj imao povećati zaposlenost ranjivih skupina te osvijestiti širu javnost o važnosti socijalne uključenosti svih skupina društva, a sve to kroz stvaranje preduvjeta za zapošljavanje osoba iz ranjivih skupina – mlade osobe do 24 godine, osobe starije od 54 godine i osobe s invaliditetom. Posebna pažnja išla je u smjeru smanjenja diskriminacije s obzirom na to da je prepoznata kao ozbiljna prepreka za socijalnu uključenost ranjivih skupina, posebice kroz zapošljavanje.

Svemu tome pomogli su partneri u projektu: Udruga slijepih Istarske županije, Udruga gluhih i nagluhih Istarske županije, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Istre, Društvo multiple skleroze Istarske županije, Udruga cerebralne paralize Istarske županije i Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva. Projekt je trajao dvije godine, ovih dana se privodi kraju a provodio se na Urbanom području Pula, odnosno na području južne Istre.

Kroz ovaj projekt provodile su se osnaživanja i pripreme ranjivih skupina za lakše zapošljavanje, te aktivnosti pripreme i osvještavanja poslodavaca o mogućnostima zapošljavanja ranjivih skupina te njihovo umrežavanje i potencijalno matchiranje.

Uz sve to, u sklopu ovog projekta izrađen je edukacijski program „Manager i management društvenog poduzeća“, provedene su radionice društvenog inoviranja te program djelovanja Social impact HUBa. Sve aktivnosti pratila je i medijska kampanja s ciljem osvještavanja o važnosti socijalne uključenosti ranjivih skupina kroz zapošljavanje: izrađen je kratki dokumentarni film filma „Skriveni pupoljci boljega društva“, pet kratkih video sadržaja o zapošljavanju osoba s invaliditetom, organizirani su javni događaji sa ciljem senzibiliziranja javnosti i upoznavanja sa radom i djelovanjem udruga osoba s invaliditetom, ugovorena je suradnja sa influencerima kako bi kroz društvene mreže približili temu, posebno mladima.

Konferencija je okupila brojne dionike od kojih su se mogle čuti informacije i razmišljanja, kao i stručna znanja i preporuke na temu zapošljavanja ranjivih skupina i to predstavnika stručnih institucija, civilnog sektora, poslodavaca, ali i samih osoba koje su ranjiva skupina.

Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na konferenciji su sudjelovali zamjenica Mira Pekeč-Knežević i savjetnica Natalija Krajnović.

Podijelite ovu objavu s drugima: