Održana završna konferencija projekta „Osobna asistencija za osobe s invaliditetom OAOI“

Održana završna konferencija projekta „Osobna asistencija za osobe s invaliditetom OAOI“

20. svibnja 2021.Kategorije: Novosti

Održana završna konferencija projekta „Osobna asistencija za osobe s invaliditetom OAOI“

Dana 20. svibnja 2021. godine, u prostorijama Gradske četvrti „Gornji grad“ u Osijeku održana je Završna konferencija projekta „Osobna asistencija za osobe s invaliditetom OAOI“. Nositelj projekta je Kršćanska humanitarna udruga „Putevi milosti“, a partner na projektu je „Udruga paraplegičara i tetraplegičara Osječko-baranjske županije“.
Predstavnici udruga koje su provodile projekt prisutne su upoznali sa detaljima istog. Istaknuli su da je projekt odobren u sklopu poziva „Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza II” Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. te financiran od strane Europske unije kroz Europski socijalni fond. Ukupna vrijednost projekta je 1.282.127,00 kuna, a intenzitet potpore iznosi 100%, u trajanju od 24 mjeseci, od lipnja 2019. do lipnja 2021. godine. Tijekom provedbe projekta pružena je pomoć osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta kroz uslugu osobne asistencije, kako bi im se olakšale svakodnevne aktivnosti koje zbog svoje bolesti ne mogu samostalno obavljati. Usluga se pružala za osam osoba s invaliditetom u vremenu od 80 sati mjesečno, a kroz projekt su bile zaposlene osobe koje su pružale uslugu osobne asistencije te osobe zadužene za koordiniranje i administriranje istog. S ciljem osiguranja kvalitetne i uspješne usluge osobne asistencije organizirane su edukacije za sve sudionike projekta.
Predstavnici udruga posebno su istaknuli kako je uspješnoj provedbi projekta doprinijela otvorena i aktivna suradnja između dviju udruga te su na takav oblik međusobne pomoći i podrške pozvali i sve ostale udruge koje okupljaju i rade s osobama s invaliditetom.
Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na konferenciji je sudjelovao savjetnik pravobraniteljice Mario Burek. U svom obraćanju prisutnima savjetnik je podsjetio koliko cijelo društvo treba cijeniti i uvažavati trud, energiju, volju, ali i znanje koje ulažu osobe koje pripremaju i provode ovaj i slične projekte kojima se osobama s invaliditetom omogućava sudjelovanje u aktivnostima svakodnevnog življenja. Također, upozorio je na činjenicu da dokle god imamo ovakav projektni model osiguranja usluge osobne asistencije, dostupnost usluge ovisiti će o kapacitetima udruga i angažmanu onih koji takve projekte provode te je stoga pozvao predstavnike lokalne i područne samouprave da u organizacijama civilnog društva prepoznaju partnere s kojima treba surađivati i pružati im svu moguću podršku i potporu u radu.
Od prisutnih članova udruga i korisnika usluga osobne asistencije moglo se čuti u kojoj mjeri ova usluga povećava razinu kvalitete života osobe s invaliditetom te koliko je značajna u omogućavanju obavljanja svakodnevnih životnih aktivnosti i unapređenju društvenog života.
Zaključno, predstavnici udruga najavili su nastavak pružanja usluge i povećanje broja korisnika i asistenata kroz novi projekt čija provedba treba uskoro početi.

Podijelite ovu objavu s drugima: