Održana završna konferencija projekta „Moj kvadrat u zajednici“

Održana završna konferencija projekta „Moj kvadrat u zajednici“

14. lipnja 2019.Kategorije: Novosti

Održana završna konferencija projekta „Moj kvadrat u zajednici“

Dana 14. lipnja 2019. godine u prostorijama Centra za pružanje usluga u zajednici Osijek – „Ja kao i Ti“, na adresi Martina Divalta 2 u Osijeku,održana je završna konferencija u okviru projekta „Moj kvadrat u zajednici“. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na konferenciji su sudjelovali savjetnik pravobraniteljice Mario Burek i stručna suradnica Tatjana Kukec.
Projektom „Moj kvadrat u zajednici“ koji su odobrili Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU i Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske Unije (SAFU) u ukupnoj vrijednosti bespovratnih sredstava u iznosu od 8.585.564,68 kuna nastavljen je proces deinstitucionalizacije i transformacije Centra “JA kao i TI” od institucije stacionarnog tipa u djelotvornog i sveobuhvatnog pružatelja usluga u zajednici za osobe s invaliditetom s mentalnim izazovima za područje Osijeka i šire okolice. Projekt je u potpunosti sufinanciran bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Tijekom završne konferencije ravnateljica i stručni tim Centra okupljene su upoznali sa detaljima provedbe projekta. Između ostaloga, istaknuli su kako je projekt bio usmjeren na povećanje samostalnosti odraslih osoba s mentalnim poteškoćama, kao i aktivno uključivanje ove ranjive skupine u svakodnevne procese kroz organizirano funkcionalno stanovanje u zasebnim stambenim jedinicama. Na taj način, omogućavanjem života u zasebnim stambenim jedinicama povećava se razina samostalnosti korisnika, uključuje ih se u svakodnevni život zajednice, osiguravaju im se primjereni životni uvjeti, a postiže se i racionalizacija troškova pružanja socijalnih usluga.
Tijekom projekta obnovljena je infrastruktura na trideset stambenih jedinica (građevinski radovi, instalacije i sl.) te opremanje (nabavka namještaja i ostalog kućanskog inventara) istih. Također, kroz projekt je nabavljeno kombi vozilo kako bi se korisnicima koji nisu u mogućnosti koristiti usluge javnog prijevoza osigurao što ugodniji i pristupačniji prijevoz.
Savjetnik pravobraniteljice u svom obraćanju okupljenimaistaknuo je značaj ovog projekta u nastavku deinstitucionalizacije te izrazio nadu kako će i ostale ustanove i centri u cijeloj Hrvatskoj slijediti ovaj primjer i odlučnije provesti proces transformacije u sveobuhvatne pružatelje usluga u zajednici za osobe s invaliditetom.
Program konferencije obogaćen je prigodnim kulturno umjetničkim sadržajem koji su priredili i izveli korisnici Centra.

Podijelite ovu objavu s drugima:

Najnovije Objave