Održana završna konferencija projekta „Društveni putokaz“

Održana završna konferencija projekta „Društveni putokaz“

1. ožujka 2021.Kategorije: Novosti

Održana završna konferencija projekta „Društveni putokaz“

Dana 1. ožujka 2021. godine u prostoru Obiteljskog centra – podružnice Centra za socijalnu skrb Osijek, na adresi L. Jagera 12 u Osijeku, održana je završna konferencija projekta „Društveni putokaz“.

Konferencijom je obilježen završetak projekta koji je u razdoblju od studenoga 2018. godine do ožujka 2021. godine provodio Obiteljski centar Centra za socijalnu skrb Osijek. Projekt „Društveni putokaz“ ukupne vrijednosti 2.756.933,49kn financiran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i koheziju 2014. – 2020.

Tijekom završne konferencije predstavnice CZSS Osijek i Obiteljskog centra okupljene su upoznale sa detaljima provedbe ovog infrastrukturnog projekta. Između ostaloga, istaknule su kako se projektom poboljšala funkcionalnost postojeće infrastrukture te su adekvatno opremljeni prostori za nesmetanu provedbu aktivnosti edukacija, savjetovanja i interaktivnih radionica u prostorijama Obiteljskog centra i na terenu. Od izvedenih radova istaknule su uređivanje i opremanje dijela zgrade Obiteljskog centra te izrađenu rekonstrukciju toplinske stanice na adresi L. Jegera 12. Novouređenim prostorima opremljene su nova informatička učionica, uredi, sanitarni čvorovi, igraonice, učionice, dvorište, igralište za djecu, terasa, a u okviru projekta nabavljen je i uređaj za terapijsku metodu praćenja električne aktivnosti mozga (neuro-feedback uređaj). Posebno je istaknuto kako se unatoč brojnim preprekama koje se nalaze u zgradi Obiteljskog centra (stari objekt na nekoliko etaža), kroz projekt osigurala potpuna pristupačnost svih prostora i sadržaja za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju.
Obnovljeni prostori koristiti će se za organiziranje i pružanje socijalnih usluga s ciljem prevencije institucionalizacije za korisnike cijele Osječko-baranjske županije. Provedbom edukacija, savjetovanja i interaktivnih radionica povećat će se uključenost korisnika Centra za socijalnu skrb u svakodnevne aktivnosti. Time će se zadovoljiti različite potrebe za izvaninstitucionalnim aktivnostima, a projektom je osiguran ugodan i funkcionalan prostor za rad s korisnicima različitih kategorija i uzrasta te omogućen kontinuiran i produktivan rad na aktivnostima socijalizacije i pripreme za samostalan život, odnosno uključivanja u obiteljske, društvene i radne procese.
Također, projektom se osigurala nabavka vozila kojim će se omogućiti mobilnost pružatelja socijalnih usluga i djelovanje mobilnih timova kako bi se svim potencijalnim korisnicima mogle pružiti socijalne usluge u njihovim sredinama.
Nakon predstavljanja rezultata projekta svi okupljeni su imali priliku razgledati novoobnovljeni prostor. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na konferenciji je sudjelovao savjetnik pravobraniteljice Mario Burek.

Podijelite ovu objavu s drugima: