Održana svečana sjednica Povjerenstva Vlade RH za osobe s invaliditetom

Održana svečana sjednica Povjerenstva Vlade RH za osobe s invaliditetom

1. prosinca 2022.Kategorije: Novosti

Održana svečana sjednica Povjerenstva Vlade RH za osobe s invaliditetom

1. prosinca 2022. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana je svečana sjednica Povjerenstva Vlade RH za osobe s invaliditetom. Na sjednici su nazočili premijer mr.sc. Andrej Plenković, ministri ministarstava hrvatskih branitelja, financija, unutarnjih poslova, zdravstva, rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, zatim državne tajnice Željka Josić, Središnji državni ured za demografiju i mlade, Marija Pletikosa, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te Zvjezdana Bogdanović, posebna savjetnica ministra rada i socijalne politike. Sjednici su također nazočile saborska zastupnica Ljubica Lukačić, predsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Marica Mirić te članovi i članice Povjerenstva.
Pravobraniteljica Anka Slonjšak u svom obraćanju nazočnima istaknula je problematiku s kojom se suočavaju osobe s invaliditetom i roditelji djece s teškoćama u razvoju, posebno naglasivši probleme nedostatka podrške osobama s invaliditetom u njihovim domovima, općenito nedostatku pružatelja usluga kao što su osobni asistenti, videći pratitelji, prevoditelji/tumači hrvatskog znakovnog jezika i pomoćnici/asistenti u nastavi. Uz satnicu koja je najniža na tržištu, osobe s invaliditetom ugrožava posljedično tome i nedostatak radne snage – uz navedene pružatelje usluga nedostatak je pružatelja usluga pomoći u kući, njegovatelja, medicinskih sestara, liječnika te stručnih suradnika. Mnogi strepe jer su prisiljeni promišljati o odlasku u smještaj u ustanove i o izdvajanju iz svojih obitelji i zajednice, dok su obitelji sve zabrinutije što će biti kad oni više ne budu mogli skrbiti o svom članu – djetetu s teškoćama u razvoju ili osobi s invaliditetom.
Zatim je istaknula žurnu potrebu rješavanja gorućeg pitanja razvoja sustava rane intervencije za djecu s teškoćama u razvoju u Hrvatskoj te potrebu nastavka rada radne skupine.

Apelirala je na Vladu RH da nakon desetljeća kašnjenja donese tako dugo očekivane zakone o osobnoj asistenciji i inkluzivnom dodatku. Tražila je da se osigura radna snaga na poslovima pružanja podrške osobama s invaliditetom čiji će rad i uvjeti rada biti pravedno vrednovani.

Istaknula je kako između 624.019 osoba s invaliditetom od čega u radno aktivnoj dobi njih 268.911 ima onih koji bi na otvorenom tržištu rada, za koje se zalažemo, zasigurno našli radno mjesto na kojem bi mogli pokazati svoj puni potencijal i vještine.

Osim navedenog, pozvala je Vladu RH da riješi pitanje podrške i prijevoza za studente s invaliditetom na području cijele RH.

Uz ostalo, pozdravila je prihvaćanje prijedloga od strane Ministarstva unutarnjih poslova vezano uz objavu natječaja na kojem se otvorila prilika za zapošljavanje osoba s invaliditetom kao i zajedničku suradnju prilikom prihvata izbjeglica s invaliditetom iz Ukrajine. Istaknula je prihvaćanje preporuka od strane Ministarstva turizma i sporta gdje je zajednički održano tijekom 2022. godine pet radionica u Osijeku, Splitu, Dubrovniku, Opatiji i Puli u svrhu podizanja svijesti o važnosti pristupačnog turizma za sve, a kako bi osobe s invaliditetom mogle biti turisti, gosti kao i druge osobe bez invaliditetom i neovisno jesu li građani RH ili građani drugih zemalja.

Više o svečanoj sjednici možete pogledati na sljedećoj mrežnoj stranici: https://vlada.gov.hr/vijesti/unaprjedjenje-polozaja-i-prava-osoba-s-invaliditetom-jedno-je-od-prioritetnih-pitanja-drustva-u-cjelini/37441

Podijelite ovu objavu s drugima:

Najnovije Objave