Održana radionica „Poticaji i benefiti zapošljavanja osoba s invaliditetom“

Održana radionica „Poticaji i benefiti zapošljavanja osoba s invaliditetom“

14. lipnja 2024.Kategorije: Novosti

U Zadru je u četvrtak 13. lipnja 2024. godine u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar održana radionica na temu „Poticaji i benefiti zapošljavanja osoba s invaliditetom“. Organizator radionice bio je Pravobranitelj za osobe s invaliditetom u suradnji s Društvom oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije. Cilj radionice je bio ukazati na izazove i prepreke s kojima se susreću osobe s invaliditetom prilikom potrage za zaposlenjem, ali i tijekom radnog odnosa, s posebnim naglaskom na predrasude i stereotipe o mogućnostima i sposobnostima osoba s invaliditetom.

Prisutnima su predstavljeni primjeri dobre prakse i iskustva stečena kroz provođenje radnji iz djelokruga Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Centra za profesionalnu rehabilitaciju Zagreb i Split te Pravobranitelja za osobe s invaliditetom koja potvrđuju neopravdanost takvih predrasuda i stereotipa.

Predstavnici HZZ-a Zagreb i CPR-a Osijek i Split, upoznali su okupljene s mjerama i poticajima koji su osigurani za poslodavce koji zapošljavaju osobe s invaliditetom, poticajima namijenjenim za samozapošljavanje, kao i načinima njihovog ostvarivanja. Uz detaljan prikaz uvjeta i načina ostvarivanja poticaja HZZ-a i ZOSI-a, predstavljani su uspješni primjeri dosadašnjih korisnika koji potvrđuju kako korištenje poticajnih mjera, uz omogućavanje uspješnijeg uključivanja osoba s invaliditetom u rad, ujedno doprinosi i poboljšanju poslovnih rezultata tvrtki koje su koristile dostupne poticajne mjere.

Nakon izlaganja predavači su odgovarali na pitanja okupljenih, a rasprava koja je uslijedila i velik interes prisutnih za dodatnim informacijama, potvrđuju važnost provođenja ovakvih aktivnosti kojima će se uklanjati stereotipi i predrasude koji dovode do diskriminacije osoba s invaliditetom te ujedno podizati razina svijesti društva o ogromnom potencijalu koji postoji u neiskorištenoj radnoj snazi i talentima, sposobnostima i kompetencijama osoba s invaliditetom.

Podijelite ovu objavu s drugima: