Održana Međunarodna konferencija o primjerima dobrih praksi suzbijanja zločina iz mržnje i govora mržnje

Održana Međunarodna konferencija o primjerima dobrih praksi suzbijanja zločina iz mržnje i govora mržnje

21. listopada 2019.Kategorije: Novosti

Održana Međunarodna konferencija o primjerima dobrih praksi suzbijanja zločina iz mržnje i govora mržnje

U organizaciji Kuće ljudskih prava Zagreb i Centra za mirovne studije, održana je 21.listopada 2019. u Novinarskom domu u Zagrebu Međunarodna konferencija o primjerima dobrih praksi suzbijanja zločina iz mržnje i govora mržnje. Konferencija je organizirana u sklopu projekta „AgainstHate-Protiv mržnje“ koji provode Centar za mirovne studije, Kuća ljudskih prava Zagreb i Gong zajedno sa Ministarstvom pravosuđa Republike Finske i finskom udrugom za podršku žrtvama. U uvodnom djelu Konferencije predstavljen je priručnik o dobrim praksama suzbijanja zločina iz mržnje i govora mržnje. U priručniku su opisana 24 različita primjera podizanja svijesti, informiranja, procesuiranja i praćenja kao i pružanja zaštite žrtvama zločina iz mržnje i govora mržnje, a koje provode institucija na području Europske unije.

U okviru projekta pokrenuta je platforma „Dosta je mržnje“ (link: https://www.dostajemrznje.org/) na kojoj se platformi može prijaviti govor mržnje.

Tijekom Konferencije istaknuta je potreba za daljnjim radom na zakonodavnoj razini, edukaciji stručnjaka u prepoznavanju okolnosti koje utječu na motiviranost počinitelja na počinjenje zločina iz mržnje (policije, državnog odvjetništva i sudaca), ali i podizanje svijesti kod građana o prepoznavanju zločina iz mržnje i govora mržnja.IzUreda pravobraniteljice za osobe sinvaliditetom konferenciji je prisustvovala savjetnica Andreja Makar.

O programu konferencije i izlagačima možete više saznati na linku: https://www.kucaljudskihprava.hr/en/2019/10/17/najava-medunarodna-konferencijadobre-prakse-u-borbi-protiv-zlocina-iz-mrznje-i-govora-mrznje/ kao i na linku https://www.cms.hr/hr/najave-dogadaja/medunarodna-konferencija-dobre-prakse-u-borbi-protiv-zlocina-iz-mrznje-i-govora-mrznje.

Podijelite ovu objavu s drugima: