Održana konferencija “Pristupačni turizam – održivi turizam”

Održana konferencija “Pristupačni turizam – održivi turizam”

6. prosinca 2022.Kategorije: Novosti

Održana konferencija “Pristupačni turizam – održivi turizam”

U organizaciji Ministarstva turizma i sporta i Pravobranitelja za osobe s invaliditetom, uoči Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, u Zagrebu je 2. prosinca 2022. godine u Hilton Garden Inn Hotelu održana konferencija “Pristupačni turizam – održivi turizam”.

Na početku konferencije nazočnima se putem video snimke obratila pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, a u ime Ureda pravobraniteljice na konferenciji je izlagao temu „Pregled pristupačnosti i izazovi“ i u panel raspravi sudjelovao zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić.

Tijekom 2022. godine Ministarstvo turizma i sporta je u suradnji s Pravobraniteljem za osobe s invaliditetom održalo ukupno pet regionalnih radionica (u Osijeku, Splitu, Dubrovniku, Opatiji i Puli) s različitim temama važnim za turizam pristupačan osobama s invaliditetom, a koje su bile namijenjene svima onima koji sudjeluju u kreiranju i realizaciji turističkih aktivnosti, sve s ciljem jačanja svijesti o pristupačnom turizmu i njegovim potencijalima. Kada govorimo o izazovima gostiju, domaćih i stranih turista s invaliditetom, s kojima se oni susreću prilikom dolaska na naše turističke destinacije, moramo znati kako se oni ne razlikuju od svakodnevnih izazova s kojima se susreću i s kojima žive osobe s invaliditetom i njihove obitelji u svim tim mjestima. Važnost pristupačnog turizma prepoznata je i u novoj Strategiji razvoja održivog turizma do 2030. godine, kao i kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti te nedavno doneseni Višegodišnji financijski okvir.

Svjetska turistička organizacija (WTO) održivi turizam definira kao upravljanje resursima ostvarujući ekonomske, socijalne i estetske potrebe tako da se poštuju kulturološki integritet, osnovni ekološki procesi, biološka raznolikost i sustavi na kojima se temelji život, stvara dobrobit i blagostanje cjelokupnome društvu, uzimajući u obzir potrebe i turista i njihovih domaćina. Republika Hrvatska se, potpisivanjem UN Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, obvezala poduzeti sve odgovarajuće mjere kako bi osigurala da osobe s invaliditetom, između ostaloga, imaju pristup turističkim uslugama, turističkim odredištima te turističkim aktivnostima. Turizam je zapravo jedan od idealnih sektora za pokretanje brojnih pozitivnih promjena u društvu, socijalno uključivanje, interakciju, upoznavanje kultura i običaja, učenje, ali i odmor i razonodu za sve.

U panel raspravi o „Pristupačnom turizmu“ govorili su Slavko Štefičar, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije Ministarstva turizma i sporta, Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Marinka Bakula Anđelić, pomoćnica pročelnika za zaštitu osoba s invaliditetom Grada Zagreba, Siniša Kekić, TravAbled turistička agencija za osobe s invaliditetom, Šime Klarić, predsjednik Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela i Sunčana Rapaić, director Cie.Croatia.

Više informacija o održanoj konferenciji, radionicama, kao i objavljene materijale možete pronaći na mrežnim stranicama Ministarstva turizma i sporta putem poveznice:
https://mints.gov.hr/turizam-za-sve/pristupacni-turizam/23043

Podijelite ovu objavu s drugima:

Najnovije Objave