Održana je nova edukacija u okviru Erasmus+ projekta „Kreni na zeleno…“

Održana je nova edukacija u okviru Erasmus+ projekta „Kreni na zeleno…“

29. travnja 2023.Kategorije: Novosti

Održana je nova edukacija u okviru Erasmus+ projekta „Kreni na zeleno…“

U okviru Erasmus+ projekta „Kreni na zeleno…“ (2022-3-HR01-KA210-YOU-000101382) 28. travnja 2023. godine održana je online edukacija o tehničkim standardima zaštite okoliša, eko oznakama i procjeni troškova životnog ciklusa. Ove teme su youth workerima partnerskih organizacija, predstavnicima saveza i članica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH-a) te predstavnicima Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom predstavile Marija Šperanda iz Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i Branka Pivčević Novak iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Tijekom izlaganja predstavljen je dokument „Europa 2020.: europska strategija rasta” s pet glavnih postavljenih i još uvijek vrlo aktualnih ciljeva za Europsku uniju: zapošljavanje, istraživanje i razvoj, klimatske promjene/energija, obrazovanje, socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, kao i težnje za ostvarivanjem pametnog i održivog rasta na temelju znanju i inovacija, uz promicanje konkurentnog gospodarstva temeljenog na učinkovitom korištenju resursa. Također tijekom izlaganja predstavljeni su sadržaji vezani za postupke nabava, savjeti i načini izračunavanja isplativosti nabave ili ulaganja, a predstavljene su postojeće eko oznake.
Zajednički je zaključak da i udruge, iako često izostavljena iz planova o održivosti i mjera za zaštitu okoliša, itekako mogu doprinijeti ostvarivanju zajedničkih ekoloških ciljeva.

Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na edukaciji su sudjelovali zamjenik Darijo Jurišić i savjetnik Marko Gotovac.

Erasmus+ projekt „Kreni na zeleno“ započeo je sa svojom provedbom 1. siječnja i trajati će do 31. prosinca 2023. godine. Radi se o projektu koji je financiran u okviru programa Erasmus+, Ključna aktivnost 2.: Partnerstva za suradnju – Mala partnerstva. Koordinator projekta je Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH, a partneri na projektu su Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom Srbije (NOOIS), Hrvatski savez gluhih i nagluhih (HSGN) i Pravobranitelj za osobe s invaliditetom (POSI).

Podijelite ovu objavu s drugima: