Održana edukacija studentima studija sestrinstva na Zdravstvenom veleučilištu

Održana edukacija studentima studija sestrinstva na Zdravstvenom veleučilištu

14. prosinca 2021.Kategorije: Novosti

Održana edukacija studentima studija sestrinstva na Zdravstvenom veleučilištu

U sklopu redovne dodiplomske nastave polaznicima,studentima Zdravstvenog veleučilišta (studij sestrinstva), 13. prosinca održana je stručna edukacija pod nazivom „Načini ostvarivanja primjerenog kontakta i specifičnosti zdravstvene skrbi za osobe s invaliditetom“. Edukaciju je organizirao Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s predstavnicima osoba s invaliditetom pojedinih oštećenja. U uvodnom dijelu polaznicima su se obratili Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom i Marica Mirić, dopredsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH). Edukacije je održana putem Zoom platforme.
Izlaganja su održali: Predsjednica Saveza društava distrofičara Hrvatske, Marica Mirić; Predstavnica Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba Dodir, Katarina Jurilj; Predstavnica Udruge za zaštitu i promicanje mentalnog zdravlja – Svitanje, Kristina Jandrić, dipl. soc. rad.; Predstavnice Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih, Ivona Mlakar i Justina Zajc (općenito) i Saveza gluhih i nagluhih Grada Zagreba, Lina Beusan, mag. act. soc. (legislativa); Predstavnici Hrvatskog saveza slijepih osoba, Antonija Papić i Bruno Tot; Predsjednik Hrvatske udruge para i tetraplegičara, Bojan Hajdin; Predstavnik Hrvatskog saveza udruga za autizam, Nikola Tadić; Predsjednica Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama, mr.sc. Mirjana Jakovčev te je na kraju izlaganja novosti u epidemiologiji invaliditeta predstavio doc. dr. sc. Tomislav Benjak, pomoćnik ravnatelja za
kvalitetu HZJZ-a.
U svom izlaganju pravobraniteljica Slonjšak je istaknula važeće zakonodavstvo u zaštiti prava pacijenata kao i međunarodne dokumente od kojih se posebno osvrnula na Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, zaprimljene pritužbe od strane osoba s invaliditetom na ponašanje zdravstvenog osoblja kao i dostupnosti usluge te na kraju istaknula važnost zdravstvenog osoblja posebno u današnjim vremenima vezano uz epidemiju koronavirusa i zdravstvene brige za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju.

Podijelite ovu objavu s drugima: