Održan stručno savjetodavni sastanak u Uredu državne uprave u Osječko-baranjskoj županiji

Održan stručno savjetodavni sastanak u Uredu državne uprave u Osječko-baranjskoj županiji

10. srpnja 2019.Kategorije: Novosti

Održan stručno savjetodavni sastanak u Uredu državne uprave u Osječko-baranjskoj županiji

Dana 10. srpnja u Uredu državne uprave u Osječko-baranjskoj županiji održan je stručno savjetodavni sastanak sa svrhom osnaživanja stručnih kompetencija te razmjene mišljenja sudionika uključenih u obrazovanje učenika s teškoćama u razvoju i postupak utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta, učenika.
Nakon što je u ožujku 2019. godine otvoren Centar za autizam u Osijeku, pojavile su se dvojbe oko načina postupanja i kriterija Stručnog povjerenstva Ureda državne uprave nadležnog za utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta, učenika, a vezano za odabir ustanove u koju će se upućivati djeca s poremećajem iz autističnog spektra.
Slijedom navedenog, u svrhu osiguravanja prava svakog djeteta s teškoćama u razvoju na primjeren program i oblik školovanja te primjerenu stručnu potporu, a posebno uzimajući u obzir ciljeve i svrhu osnivanja Centra za autizam u Osijeku, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom izdala je preporuku Stručnom povjerenstvu Ureda i stručnim povjerenstvima osnovnih škola vezano za način postupanja i kriterije prilikom provođenja postupaka utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta, učenika. Također, o navedenoj temi, s posebnim osvrtom o načinu dijagnosticiranja poremećaja iz spektra autizma i potrebnoj podršci očitovali su se Edukacijsko rehabilitacijski fakultet i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.
S obzirom na važnost navedene problematike, Ured državne uprave u Osječko-baranjskoj županiji organizirao je sastanak na kojemu su svi dionici u postupku utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta razmijenili mišljenja, iznijeli probleme s kojima se susreću u svakodnevnom radu i prijedloge za rješavanje istih. Uz osnaživanje stručnih kompetencija i razmjenu mišljenja, usvojeni su zaključci vezano za načine postupanja i kriterije kojima se potrebno voditi prilikom odabira primjerenog programa i oblika školovanja te primjerene stručne potpore u svrhu osiguravanja najboljeg interesa djeteta.
Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na sastanku je sudjelovao savjetnik pravobraniteljice Mario Burek.

Podijelite ovu objavu s drugima: