Održan sastanak s ministrom Josipom Aladrovićem i suradnicima

Održan sastanak s ministrom Josipom Aladrovićem i suradnicima

29. rujna 2020.Kategorije: Novosti

Održan sastanak s ministrom Josipom Aladrovićem i suradnicima

Dana 28. rujna 2020. godine na inicijativu pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anke Slonjšak, održan je u Zagrebu sastanak s Josipom Aladrovićem, ministrom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i suradnicima. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom sastanku su prisustvovali pravobraniteljica Anka Slonjšak i zamjenici Mira Pekeč-Knežević i Darijo Jurišić.
Tijekom sastanka razgovaralo se o temama koje se tiču i odnose na prava osoba s invaliditetom iz područja rada, mirovinskoga sustava i sustava socijalne skrbi, koji se sada svi nalaze u djelokrugu ovog jednog ministarstva. Upravo je ovu okolnost pravobraniteljica Anka Slonjšak ocijenila kao dobrodošlu mogućnost cjelovitog pristupa i suštinskog rješavanja pitanja koje se već godinama ponavljaju.
U nedavno objavljenom e-Savjetovanju o Planu zakonodavnih aktivnosti ovog Ministarstva za 2021. godinu, uočeno je kako ponovno nije u planu donošenje dugo očekivanih Zakona o inkluzivnom dodatku i Zakona o asistentima. Tijekom sastanka ministar Aladrović je potvrdio kako ovi zakoni nisu u planu za 2021. godinu, a da se to može očekivati eventualno tijekom 2022. godine. Kao razlozi tome navedene su kompleksnost situacija i financijska zahtjevnost koje ovi zakoni imaju s obzirom na trenutne fiskalne mogućnosti. Pravobraniteljica Slonjšak je istaknula nezadovoljstvo time s obzirom na ogromni značaj ovih zakona za osobe s invaliditetom kao i na višegodišnji rad na njihovim prijedlozima i više puta ponavljana obećanja predstavnika tadašnjeg ministarstva da će konačni prijedlozi biti upućeni u proceduru donošenja. Također, a vezano i za donošenje navedenih zakona, pravobraniteljica Slonjšak dovela je u pitanje rad s radnim skupinama s velikim brojem članova, što su situacije u kojima je teško ostvariti koncensus ili uopće teško i organizirati efikasan rad. Prijedlog je da se u svakom slučaju rad nastavi u radnim skupinama, da se i nadalje uključuju predstavnici osoba s invaliditetom i roditelja djece s teškoćama u razvoju, ali da se formiraju i skupine za konzultacije kako bi se mogli čuti svi prijedlozi i razmišljanja svih dionika, te kako bi izvršna vlast mogla donijeti odluku.
Najavljeno je osnivanje Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom, kao i nastavak rada na novoj Nacionalnoj strategiji o izjednačavanju mogućnosti osoba s invaliditetom, budući da se važeća odnosi na vremensko razdoblje od 2017. do kraja ove 2020. godine.
Iz Ministarstva je također najavljeno kako će se uskoro pristupiti izmjenama zakonskih odredbi u cilju omogućavanja priznavanje staža s povećanim vremenom trajanja (tzv. beneficiranog radnog staža) obrtnicima koji su osobe s invaliditetom te da će izdana rješenja kojima se obrtnicima ukida ovo pravo, biti poništena. U svezi poticanja zapošljavanja osoba s invaliditetom, istaknuto je da se kao mjera razmatra mogućnost financiranja/sufinanciranja putnih troškova pristupačnog prijevoza za zaposlenike koji su osobe s invaliditetom. Ministarstvo će također ponovno razmotriti zajedno s nadležnim Zavodom za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom mogućnost da se podnositeljima zahtjeva za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja omogući dobivanje nalaza i mišljenja na temelju kojeg se odlučuje o njihovim pravima što je posebno nužno u slučajevima kada nezadovoljni donesenom odlukom podnositelji odluči koristiti pravne lijekove.
U zaključnom obraćanju ministar Aladrović je izrazio želju da se ovakvi sastanci s konkretnim temama i konkretnim prijedlozima održavaju periodično u istom ili sličnom sastavu, kako bi se mogao potaknuti i pratiti rad na važnim temama o kojima se danas razgovaralo.

Podijelite ovu objavu s drugima: