Održan sastanak s članovima Udruge invalida kvarnerskih otoka

Održan sastanak s članovima Udruge invalida kvarnerskih otoka

15. ožujka 2024.Kategorije: Novosti

Savjetnice pravobranitelja za osobe s invaliditetom obišle su prostorije Udruge invalida kvarnerskih otoka u općini Punat na Krku i održale sastanak s predstavnicima i članovima Udruge. Udruga invalida kvarnerskih otoka postoji dvadeset godina s ciljem da pomažu svojim članicama i članovima u ostvarivanju njihovih prava. Udrugu su osnovale same osobe s invaliditetom radi zaštite svojih prava i dostojanstva te njihovog uključivanja u društvo. Udruga broji 79 članova sa svih kvarnerskih otoka te je pretežno riječ o osobama starije životne dobi s tjelesnim oštećenjima zdravlja.

Budući da je riječ o članovima tjelesnog oštećenja zdravlja kao znatan problem ističu ostvarivanje prava na pomagala koja su utvrđena osnovnom i dodatnom listom ortopedskih i drugih pomagala. Zamjerka se odnosi na potrebu njihova osuvremenjivanja kako bi se poboljšala kvaliteta života osoba s tjelesnim invaliditetom. Posebno se u razgovoru dotaknulo i teme Zakona o inkluzivnom dodatku, Zakona o osobnoj asistenciji i na povlastice u prometu temeljem novo donesenog zakona. Kao jedan na daljnjih problema na koje nailaze osobe s invaliditetom otoka Krka je nedostatak izvaninstitucionalnih usluga u zajednici. Istaknuta je potreba za jačom podrškom jedinica lokalnih samouprava svih kvarnerskih otoka i ostalih relevantnih aktera u cilju unaprjeđivanja položaja osoba s invaliditetom na otocima.

Savjetnice pravobranitelja upoznale su predstavnike Udruge te prisutne članove s djelokrugom i načinom rada Pravobranitelja za osobe s invaliditetom, s posebnim naglaskom na Područni ured u Rijeci. Zaključci sastanka i izneseni prijedlozi poslužiti će kao osnova za daljnja postupanja Pravobranitelja za osobe s invaliditetom kao i za zajedničku suradnju u provođenju aktivnosti s ciljem poboljšanja položaja osoba s invaliditetom na području kvarnerskih otoka.

Podijelite ovu objavu s drugima: