Održan sastanak radne skupine za komunikacijske strategije i prakse Equineta

Održan sastanak radne skupine za komunikacijske strategije i prakse Equineta

18. ožujka 2020.Kategorije: Novosti

Održan sastanak radne skupine za komunikacijske strategije i prakse Equineta

Dana 18. ožujka 2020. godine putem videokonferencije održan je sastanak radne skupine Equineta zadužene za razvoj komunikacijske strategije i prakse. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na sastanku su kao članovi radne skupine sudjelovali savjetnica pravobraniteljice Ana Bajer i savjetnik Mario Burek.
VIŠE: Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom postao je u rujnu 2015. godine punopravni član Europske mreže tijela za jednakost (Equinet). Članstvo u Mreži obuhvaća brojne aktivnosti usmjerene na izgradnju kapaciteta njezinih članica kroz međusobnu razmjenu iskustava. Rad u Mreži odvija se kroz radne grupe, seminare, klastere te razmjenu i prikupljanje informacija o radu i načinu rješavanja slučajeva diskriminacije.
Jedan od ciljeva Equineta je intenzivnije uključivanje mladih i organizacija mladih u borbu protiv diskriminacije i rad tijela za jednakost. Upravo stoga formirana je radna skupina za komunikacijske strategije i prakse koju čine predstavnici neovisnih tijela koja se bave pitanjima jednakosti i nediskriminacije u cijeloj Europi. Obzirom da je sastanak radne skupine predviđen za 18. ožujka u Lisabonu morao biti otkazan zbog umanjivanje rizika od širenja epidemije koronavirusa COVID-19, članovi su se okupili putem videokonferencije i na taj način proveli barem dio planiranih aktivnosti.
Tijekom sastanka predstavljen je plan rada i aktivnosti za 2020. godinu, izvršena podjela zadataka te uspostavljene procedure kojima će se omogućiti provođenje aktivnosti unatoč trenutnim ograničenjima zbog proglašene pandemije. Radna skupina zadužena je, između ostaloga i za izradu strategije te komunikacijskog priručnika kojim se želi osnažiti kapacitete tijela za jednakost u cijeloj Europi kako bi uspješnije podizali razinu svijesti mladih ljudi o nužnosti prijavljivanja diskriminacije i motivirali ih za uključivanje u borbu za suzbijanje iste.
Osim rasprave vezano za podjelu rada i plan aktivnosti koje će se provoditi s ciljem poticanja angažiranja mladih u zaštiti ljudskih prava i jednakosti, članovi radne skupine izmijenili su iskustva iz svojih organizacija vezano za slučajeve diskriminacije povezane sa trenutnom pandemijom koronavirusa COVID-19. Tim povodom, kao primjer pozitivne prakse istaknute su inicijative, odnosno priopćenja za medije te preporuke pravobraniteljice za osobe s invaliditetom nadležnim tijelima, stožerima civilne zaštite, poslodavcima i organizacijama civilnog društva, kojima se ukazalo na obvezu osiguranja dostupnosti usluga, primjerene podrške i skrbi te razumne prilagodbe za osobe s invaliditetom u aktualnoj kriznoj situaciji.
Zaključci sastanka koristiti će se kao temelj za provođenje daljnjih aktivnosti Europske mreže tijela za jednakost usmjerenih na osnaživanje članova Mreže i promicanje ljudskih prava i jednakosti.

Podijelite ovu objavu s drugima: