Obilježena 40. obljetnica djelovanja Centra za autizam

Obilježena 40. obljetnica djelovanja Centra za autizam

15. lipnja 2023.Kategorije: Novosti

U Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u Zagrebu svečano je 15. lipnja 2023. godine obilježena 40. obljetnica djelovanja Centra za autizam.

Centar za autizam danas ima ukupno 214 korisnika u predškolskom, osnovnoškolskom programu i radnom osposobljavanju i programu za odrasle kojima se provodi niz obrazovnih, stručnih i socijalnih usluga za osobe sa poremećajem iz spektra autizma. Najsnažnije obilježja Centra za autizam u Zagrebu su uključenost u socijalnu zajednicu kroz interakciju korisnika s vršnjacima i participaciju u životu lokalne zajednice. Isto tako, veliki naglasak u radu je na planirane aktivnosti senzibilizacije opće javnosti o potrebama djece i odraslih s poremećajem iz spektra autizma. Vizija ove vrijedne ustanove stavlja naglasak i na kontinuirano poticanje dodatnog usavršavanja zaposlenih kako bi svojim korisnicima mogli ponuditi što širu i kvalitetniju uslugu.

Nažalost, potrebe djece i odraslih s poremećajima iz spektra autizma vrlo često su neopravdano zanemarivane i možemo reći kako su oni i danas jedna od najzapostavljenijih skupina osoba s invaliditetom. Jednostavno možemo i moramo kao društvo bolje, a za bolje su potrebni bolji uvjeti rada zaposlenika i korisnika, neophodno i hitno potreban veći broj zaposlenika i potrebnih stručnjaka,  osiguravanje većih kapaciteta s obzirom na sve veće potrebe, kao i javno prepoznavanje potreba osoba s autizmom radi osiguravanja kvalitete njihovog življenja.

Korisnici Centra za autizam pripremili su povodom svečanog obilježavanja bogati glazbeno, dramski i scenski program koji je oduševio sve nazočne. Tijekom svečanosti više je puta istaknuto kako je potrebno da se s obećanja pređe na djela, kako bi noćna mora postala lijepi san i java za sve korisnike i zaposlenike Centra za autizam.

Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom svečanosti je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić.

Podijelite ovu objavu s drugima: