Obilježen Svjetski dan sindroma Down

Obilježen Svjetski dan sindroma Down

22. ožujka 2022.Kategorije: Novosti

Obilježen Svjetski dan sindroma Down

Povodom obilježavanja Svjetskog dana osoba s Down sindromom 21. ožujka 2022. godine u Labinu je održana modna revija u kojoj su manekenke i manekeni bili članovi Centra za inkluziju i podršku u zajednici iz Pule i ostali prijatelji članovi iz Istre u pratnji poznatih osoba iz javnog života.

Središnji dio modne revije odnosio se na izlazak korisnika u radnim odjelima koje su korisnici sami šivali u sklopu radionice Centra za inkluzivnu podršku i zapošljavanje INPROMO, a koji zapošljava osobe s invaliditetom.

Navedeni datum obilježavanja sindroma Down je izabran kako bi označio jedinstvenost Down sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. kromosoma. Prosječno jedno od 650 sve novorođene djece rađa se sa sindromom Down, kromosomskim poremećajem koji nastaje uslijed viška jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri svake stanice tijela. Taj poremećaj sprečava normalan fizički i mentalni razvoj djeteta.
Simbol dana sindroma Down su šarene čarape jer ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti.
Obilježavanjem Svjetskog dana sindroma Down pokazuje se podrška borbi osoba s Down sindromom kako bi se što bolje integrirali u zajednicu, uključili u redoviti i samostalan život u zajednici i potaknuli nastojanja za poboljšanjem njihovog položaja u društvu.

Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom prisustvovala je savjetnica Tea Rubeša iz Područnog ureda Rijeka.

Podijelite ovu objavu s drugima: