Obilježavanje 10. godišnjice Kuće ljudskih prava Zagreb i 25. godišnjice Mreže Human Rights House

Obilježavanje 10. godišnjice Kuće ljudskih prava Zagreb i 25. godišnjice Mreže Human Rights House

14. studenoga 2019.Kategorije: Novosti

Obilježavanje 10. godišnjice Kuće ljudskih prava Zagreb i 25. godišnjice Mreže Human Rights House

U Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, 14. studenoga, proslavom su obilježene 10. godišnjica postojanja Kuće ljudskih prava Zagreb i 25. godišnjica postojanja i rada Kuće ljudskih prava Zagreb mreža (Mreže Human Rights House).

Kuća ljudskih prava Zagreb mreža je organizacija civilnog društva koju je 2008. godine osnovalo šest organizacija za zaštitu ljudskih prava koje su se već tada isticale svojim dugogodišnjem radom kao učinkovite, javnosti vidljive i prepoznatljive. To su bile: B.a.B.e. – Budi aktivna. Budi emancipiran, CMS – Centar za mirovne studije, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, GOLJP -Građanski odbor za ljudska prava, UPIM – Udruga za promicanje istih mogućnosti i Svitanje – udruga za zaštitu i promicanje mentalnog zdravlja.

Godinu dana kasnije, 2009. godine otvara se i Kuća ljudskih prava Zagreb koja je od svog početka zajednički prostor u kojemu se uz redovne aktivnosti pojedinih organizacija, provode i zajednički programi – pravno i psihološko savjetovanje, edukacijski programi, predavanja, okrugli stolovi itd. Kuća nije samo simbolično mjesto, već i stvarni fizički prostor koji se sastoji od dvije zgrade u Selskoj ulici u Zagrebu. Važnost ovog projekta uz Grad Zagreb prepoznala je i Vlada kraljevine Norveške koja je donirala dio novčanih sredstava za obnovu kuća i njihovo pretvaranje u funkcionalan uredski i korisnički prostor namijenjen svim građanima Hrvatske s interesom za promociju i zaštitu ljudskih prava.

Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom obilježavanju je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić.

Podijelite ovu objavu s drugima: