Obilazak udruge Zvončići u gradu Karlovcu

Obilazak udruge Zvončići u gradu Karlovcu

25. travnja 2023.Kategorije: Novosti

Obilazak udruge Zvončići u gradu Karlovcu

Dana 24. travnja 2023. god. predstavnice Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom obišle su prostorije udruge Zvončići za djecu s teškoćama u razvoju u gradu Karlovcu te održale sastanak s predstavnicama Udruge.

Udruga za djecu s teškoćama u razvoju Zvončići djeluje u Karlovcu u četiri gradska prostora i ispostavi u Slunju. Udruga je osnovana s ciljem promicanja procesa integracije u društvenu zajednicu, razvitka i unapređenja kvalitete života djece s teškoćama u razvoju, roditelja djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji. Aktivnosti Udruge su započele osiguravanjem asistenata u osnovnim školama i vrtićima, no danas Udruga pruža 64 usluge te ima ugovor s resornim Ministarstvom o pružanju socijalne usluge rane intervencije i psihosocijalnih usluga kod pružatelja usluga i u domu korisnika.

Udruga se financira projektima, programima, članarinama, donacijama i ugovorom s resornim Ministarstvom. Udrugu čini tim stručnjaka za logopediju, fizioterapiju, senzornu integraciju, radnu rehabilitaciju, socijalni rad te ostalih stručnjaka za druge vidove podrške u razvoju djece.

Unaprjeđivanje položaja djece s teškoćama u razvoju te podizanje razine svijesti o problemima i poteškoćama na koje nailaze roditelji djece s teškoćama u razvoju, Udruga čini provedbom brojnih projekata, edukacija, radionica uz potporu lokalne zajednice i ostalih stručnjaka. Pohvalila se dosadašnja suradnja s jedinicom lokalne i područne samouprave koje pružaju financijsku podršku organizacijama civilnog društva koje se bave društveno osjetljivim skupinama.

Udruga Zvončići prepoznata je kao jedan od vrijednih i važnih subjekata koji pruža različite usluge i programe usmjerene potrebama djeci s teškoćama u razvoju i njihovim roditeljima te i dalje nastavlja s proširivanjem svojih usluga najmlađima unutar organizacije civilnog društva.

Snježana Čop, predsjednica udruge i Nada Jelača Šimunić, radna terapeutkinja ukazale su na nedostatnost stručnjaka različitih usmjerenja, a time i pravodobnog prepoznavanja i djelovanja na odstupanja u dječjem razvoju i izostanka sustavnog oblika intervencije u istome.

Obilasku udruge Zvončići i održanom sastanku su ispred Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom prisustvovale zamjenica pravobraniteljice Mira Pekeč-Knežević i savjetnica pravobraniteljice iz Područnog ureda Rijeka Tea Rubeša.

Podijelite ovu objavu s drugima: