Obilazak društvenog poduzeća-zalogajnice Punkt u Puli

Obilazak društvenog poduzeća-zalogajnice Punkt u Puli

22. rujna 2022.Kategorije: Novosti

Obilazak društvenog poduzeća-zalogajnice Punkt u Puli

Savjetnice pravobraniteljice za osobe s invaliditetom obišle su društveno poduzeće, zalogajnicu Punkt, jedinstveno u Istarskoj županiji po tome što zapošljava isključivo osobe s invaliditetom i druge teško zapošljive osobe s ciljem njihove integracije u društvo.

Na stadionu Aldo Drosina u prostoru ispod tribina, djeluje društveno poduzeće Punkt, osnovano 2016. godine s ciljem zapošljavanja osoba s invaliditetom i ostalih pripadnika teško zapošljivih skupina. Danas gotovo 70 posto zaposlenika čine osobe s invaliditetom i osobe starije od 50 godina. Punkt je osnovan s ciljem postizanja društvenih promjena, osvještavanja poslodavaca da sagledaju osobe s invaliditetom kroz njihovu prizmu mogućnosti, a ne invaliditeta.
Ovaj „edukativno-rehabilitacijski projekt“, započet od strane Danijele Kasumović-Maružin po struci defektologa – edukacijskog rehabilitatora, nudi ugostiteljske usluge, jela po narudžbi uz organiziranu dostavu te pripremanje obroka za starije sugrađane grada Pule. Ovo društveno poduzeće kojemu nije cilj profit, već zapošljavanje osoba iz osjetljivih kategorija, uspjelo se održati na otvorenom tržištu rada i očuvati sva radna mjesta i tijekom pandemijskih godina.
Ujedno je Punkt kao projekt “Inovativno zapošljavanje osoba s invaliditetom” nominiran za nagradu “SozialMarie” 2020. godine koja se svake godine dodjeljuje najboljim društvenim inovacijama na području srednje Europe te je ujedno dobitnik nagrade za Poslodavca godine za zapošljavanje osoba s invaliditetom u kategoriji mikro poduzetnika u 2017. godini.
Unatoč promijeni vlasnika, ova zalogajnica i dalje nastavlja djelovati s ciljem zapošljavanja osoba s invaliditetom i osvještavanja društva o važnosti socijalne uključenosti svih skupina jednog društva.

Podijelite ovu objavu s drugima: