Nastavak radionica o pristupačnom turizmu „Turizam – pristupačan svima“

Nastavak radionica o pristupačnom turizmu „Turizam – pristupačan svima“

24. ožujka 2023.Kategorije: Novosti

Nastavak radionica o pristupačnom turizmu „Turizam – pristupačan svima“

Ministarstvo turizma i sporta u suradnji s Pravobraniteljem za osobe s invaliditetom u Šibeniku je 23. ožujka organiziralo prvu ovogodišnju radionicu o pristupačnom turizmu „Turizam – pristupačan svima“ na temu „Pristupačna turistička infrastruktura – plaže i nacionalni parkovi“.

Tijekom radionice izložene su teme o izazovima pristupačnosti turističkih sadržaja gostima s invaliditetom, s naglaskom na pristupačnost plaža te pristupačnost nacionalnih parkova i parkova prirode. U ime organizatora okupljenima su se obratili Jelena Šobat, načelnica Sektor za posebne oblike turizma i analitiku, inovacije i održivi razvoj Ministarstva turizma i sporta i Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. O temi pristupačnih plaža i pristupačnosti nacionalnih parkova i parkova prirode u Republici Hrvatskoj govorio je Bojan Hajdin, predsjednik Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara (HUPT-a). U nastavku radionice Mario Ferderber je predstavio Nacionalni parki Plitvička jezera, a Katia Župan Nacionalni parki Krka – odnosno imali smo prilike čuti koliko su ovi naši izuzetno dobro posjećeni nacionalni parkovi pristupačni osobama s invaliditetom, s kojim se sve izazovima svakodnevno susreću kada je u pitanju pristupačnost i koji su njihovi planovi za budućnost.
U nastavku radionice Tina Biluš i Antonia Slamić su zanimljivim izlaganjem predstavili Udrugu turističkih vodiča Mihovil iz Šibenika, koja ima veliko iskustvo i više provedenih projekata koji su se bavili temama pristupačnog turizma. Na samom kraju, Sanja Bareza, voditeljica Službe za analitiku, inovacije i održivi razvoj Ministarstva turizma i sporta predstavila je buduće mogućnosti financiranja aktivnosti u ovom području.

Kao i prošle 2022. godine radionica se mogla pratiti osobnim dolaskom ili virtualnim putem, a snimke izlaganja će uskoro biti dostupne i putem mrežne stranice Ministarstva turizma i sporta. Ovo je ujedno bila prva od ukupno pet planiranih radionica koje će se održati tijekom 2023. godine i koje će se nastavili baviti podizanjem razine svijesti i otvaranjem tema važnih za osiguravanje „Turizma – pristupačnog svima“.

Podijelite ovu objavu s drugima: