Mliječna staza 2019.

U organizaciji UNICEF-a i pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i Grada Zagreba, 8. rujna u Zagrebu je održana humanitarna utrka Mliječna staza 2019. Oko 2.300 sudionika, malih i velikih trkača, trčali su ove godine za opremanje rodilišta i edukaciju zdravstvenog osoblja, a sve to u cilju ostvarivanja bolje skrbi o mamama i bebama u svim rodilištima u Hrvatskoj. Ovogodišnja utrka Mliječna staza održava se u godini obilježavanja 30. obljetnice Konvencije o pravima djeteta koja najviše govori o obvezama odraslih u odnosu prema djeci kao i o obvezama brojnih društvenih čimbenika za brigu zaštiti djece.

Cjelokupni program je već tradicionalno započeo u prijepodnevnim satima na Trgu kralja Tomislava revijalnom dječjom utrkom sa zabavnim sadržajima za najmlađe na kojoj je sudjelovalo više od 400 djevojčica i dječaka. Poslijepodne su odrasli trkači praćeni kišom odradili svoje dionice na 5 i 10 kilometara startajući i ciljajući Kvaternikov trg.

Sredstava prikupljena na Mliječnoj stazi uložiti će se u edukaciju zdravstvenog osoblja te za nabavu potrebne opreme za rodilišta. Opremanje će uključivati opremu za olakšavanje porođaja (poput stolčića, bežičnog CTG uređaja, TENS uređaja za ublažavanje bolova), ginekološke stolove koji se mogu prilagoditi i majkama s invaliditetom, posebne krevetiće za bebe koji će majkama koje su rodile carskim rezom olakšati brigu za bebu, fototerapijske dekice, jastuke za dojenje, fotelje za kontakt koža na kožu te drugu opremu.

Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na utrci su aktivno sudjelovali zamjenici Mira Pekeč-Knežević i Darijo Jurišić.

Prilagodba