Ministarstvo unutarnjih poslova poziva osobe s invaliditetom na ravnopravno sudjelovanje u predstojećim natječajima za zapošljavanje

Ministarstvo unutarnjih poslova poziva osobe s invaliditetom na ravnopravno sudjelovanje u predstojećim natječajima za zapošljavanje

17. studenoga 2022.Kategorije: Novosti

Ministarstvo unutarnjih poslova poziva osobe s invaliditetom na ravnopravno sudjelovanje u predstojećim natječajima za zapošljavanje

Natječaji za prijem ukupno 139 osoba u Ministarstvo unutarnjih poslova biti će javno objavljeni već idućeg tjedna odnosno 23. studenoga 2022. godine.
U Ministarstvu unutarnjih poslova RH je u srijedu, 16. studenoga 2022. godine održana konferencija za medije na kojoj je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović predstavio aktivnosti MUP-a s ciljem poticanja osoba s invaliditetom na ravnopravno sudjelovanje u predstojećim natječajima za zapošljavanje u MUP-u. Konferencija za medije dostupna je na sljedećoj poveznici:
https://www.youtube.com/watch?v=2yjWOOSrNFc
Na konferenciji za medije su uz ministra Davora Božinovića i njegove suradnike, sudjelovale Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, zastupnica u Hrvatskom saboru Ljubica Lukačić i dopredsjednica Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ana Sršen.
Ovom prilikom pravobraniteljica za osobe s invaliditetom poziva sve zainteresirane osobe s invaliditetom da podnesu prijavu na javni natječaj za zapošljavanje i da se pozovu na pravo prednosti pri zapošljavanju. Ono što je važno naglasiti i što će biti posebno naznačeno u tekstu javnog natječaja je osiguravanje razumne prilagodbe prilikom provedbe pisanog dijela testiranja i intervjua. Stoga se pozivaju svi kandidati koji su osobe s invaliditetom i kojima je potrebna razumna prilagodba tijekom natječajnog postupka da tu okolnost navedu u svojoj prijavi i potom kontaktiraju broj telefona MUP-a naznačen u tekstu natječaja kako bi se pravovremeno osigurala odgovarajuća prilagodba u dogovoru s kandidatom. Osiguravanje razumne prilagodbe osobi s invaliditetom tijekom pisanog i usmenog dijela testiranja je preduvjet ravnopravnog natjecanja s ostalim kandidatima i ne smije biti razlogom za davanje nižeg broja bodova ili ocjene.

Ministarstvo unutarnjih poslova će raspisati javni natječaj već iduće srijede 23. studenoga i upravo tu će već osobama s invaliditetom biti pružena mogućnost ravnopravnog sudjelovanja. Riječ je o natječajima u kojem će se tražiti kandidati za ukupno 139 mjesta (117 radnih mjesta u policijskim upravama diljem RH i 22 radna mjesta u sjedištu Ministarstva). Od navedenog broja radnih mjesta njih čak 115 je u liniji rada upravnih poslova.
Naime, upravo za navedena područja rada kao što su prijavništvo/osobne isprave i statusna pitanja stranaca/radne i boravišne dozvole za strance je u proteklom razdoblju došlo do značajnog povećanja opsega posla, a za koja je ovo ministarstvo provedenim anketiranjem utvrdilo da u evidencijama nezaposlenih osoba u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje ima kandidata s odgovarajućom stručnom spremom.
Ministar Davor Božinović je naglasio da u MUP-u radi 674 osoba s invaliditetom te da ministarstvu nije bio cilj ispunjavanje normi ˝ Cilj nam je da osobe s invaliditetom ravnopravno sudjeluju u izboru za radna mjesta za koja procjenjujemo da imaju ravnopravne šanse. Ovo nije natječaj koji je dizajniran za osobe s invaliditetom, ali jest natječaj kojim će osobe s invaliditetom biti ravnopravno tretirane’, rekao je poručivši da Ministarstvo unutarnjih poslova skorašnji natječaj ne vidi kao jednokratnu akciju, već inicijativu koju žele pretvoriti u stalnu praksu. Ministar je dodao kako je ministarstvo na navedenom natječaju intenzivno radilo u protekla dva mjeseca kako bi se utvrdilo koliki zapravo interes postoji za radna mjesta među našim sugrađanima s invaliditetom. „Svim osobama s invaliditetom danas želimo poslati jasnu poruku – šanse postoje i osobe s invaliditetom su dobrodošle u naše ministarstvo˝.
Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak ocijenila je da MUP-ova inicijativa otvara mogućnost za ravnopravno sudjelovanje u procedurama zapošljavanja osoba s invaliditetom koje su obeshrabrene neuspjelim pokušajima zapošljavanjem u državnim i drugim javnim tijelima. Pravobraniteljica je naglasila da su osobe s invaliditetom prilikom zapošljavanja u javnom sektoru često diskriminirane budući da se naglasak stavlja na invaliditet, a ne na znanje, iskustvo i vještine koje osoba s invaliditetom ima. Osim toga, osobama s invaliditetom redovito se ne osigurava razumna prilagodba tijekom provedbe testiranja i intervjua što je za mnoge osobe s invaliditetom osnovni preduvjet kako bi se natjecale ravnopravno u odnosu na ostale kandidate niti su poslodavci upoznati s činjenicom da je riječ o zakonskoj obvezi. Naime, zanemaruje se činjenica da su u trenutku kada se osoba s invaliditetom prijavila na natječaj za radno mjesto propisi glede ostvarivanja njezinih zakonskih prava postali neizostavnim dijelom natječajnog postupka.
Zastupnica u Hrvatskom saboru Ljubica Lukačić kazala je kako je MUP-ova inicijativa zapošljavanja osoba s invaliditetom pod jednakim uvjetima prilika da i ostala tijela javne vlasti otvore radna mjesta za osobe s invaliditetom: ˝ Sigurna sam da će svaka osoba s invaliditetom, koja se zaposli u MUP-u, svojim radom i zalaganjem opravdati povjerenje i da će svi djelatnici MUP-a biti zadovoljni njihovim radom, ali i da će međusobno učiti jedni od drugih. Za osobe s invaliditetom važno je znati kako zapošljavanjem neće izgubiti osobnu invalidninu.˝
Dopredsjednica Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ana Sršen je pozvala sve osobe s invaliditetom, a posebno bivše sportaše, da se jave na MUP-ov natječaj. ”Vjerujem kako će MUP-ov natječaj biti prilika mnogim osobama s invaliditetom da ostvare svoj puni potencijal. Također, vjerujem da će zapošljavanje osoba s invaliditetom u MUP-u donijeti nove vrijednosti i pomoći u ostvarivanju ciljeva kojima stremi MUP, rekla je Sršen.

Podijelite ovu objavu s drugima: